marți, 8 februarie 2011

Ce vede crestinul la televizor?

 Pe un blog crestin al carui nume l-am uitat, din pacate, cineva facuse un sondaj de opinie in care oricine dorea putea sa raspunda la un o intrebare interesanta pentru un crestin: este de acord Dumnezeu ca noi sa vizionam filme necrestine? Cei mai multi au raspuns cu NU! Dumnezeu nu este de acord cu filmele necrestine, spuneau participantii! Fiind un tip mai putin crestin decat altii, eu am raspuns cu DA! Asta nu inseamna ca cred ca Dumnezeu are in mod sigur si clar criterii de selectie gen filme crestine si necrestine, la modul la care reusim noi sa le avem! S-ar putea sa le vada pe toate ca fiind filme.
Ma gandesc si la faptul ca un om poate deveni crestin, trecand prin etape de consacrare in fata lui Dumnezeu, dar la fel se intampla si cu un film doar pentru ca abordeaza un subiect crestin?! De aceea imi e greu sa dau un raspuns. Cred ca totul tine de sinceritatea fiecaruia dintre noi si de o inima care arde pentru Dumnezeu. Si cred ca atat timp cat ai de facut o lucrare adevarata pentru Dumnezeu, lucrarile neroditoare ale intunericului, dispar din viata unui crestin, nu intr-un mod fortat, ci pentru ca in inima, viata si timpul crestinului, ele nu mai au cum sa se manifeste.
  Traind intr-o familie cu tatal fiind crestin, problema unui televizor era ridicata chiar in biserica unde mergeam impreuna. Unii predicau cu manie aproape proletara, impotriva televizoarelor si, uneori, impotriva cartilor, dar de multe ori acest lucru izvora dintr-un soi de fanatism si ipocrizie religioasa, pentru ca cei mai multi vorbitori dintre ei erau oameni fara cultura si fara educatie, dar cu plamani puternici si mult tupeu de predicatori ratati...Asa ca si eu am fost indrumat sa nu citesc decat manualele scolare si/sau Biblia, iar in privinta filmelor, nu aveam voie sa merg la niciodata la cinematograf. Mai tarziu am remarcat ca dincolo de ipocrizie era totusi si un adevar: majoritatea filmelor sunt inutile, de prost gust si  nu au ce sa invete. Nu doar pe crestin, ci si pe ateul cel mai inversunat. A.W. Tozer arata ca dincolo de ele se afla marele zeu numit Divertisment. Iar eu adaug ca are cam aceleasi calitati precum alcoolul: incearca sa te rupa un timp din plictiseala unei vieti care nu are scop. Sa te ameteasca cateva ore...Doar atat! Dar ceea ce este mai trist este ca acest zeu a reusit sa intre si in biserica. Nu sunt eu cel mai in masura sa judec modalitatea de a se inchina a crestinilor, insa cred ca daca inlocuim rugacinea cu muzica rock si o predica izvorata din Cuvantul lui Dumnezeu cu pantomima e trist. Am participat si eu acum cativa ani la o seara de tineret organizata de o biserica crestina foarte "libera" din Brasov, unde in pantomima executata acolo, isi bateau realmente joc de preotii catolici si de enoriasii acestora, in hohotele de ras ale tineretului "crestin" prezent acolo. Am preferat sa plec si sa nu particip la aberatiile asa-zis crestine, care aveau ca mesaj batjocura si dispretul. A fost prima si ultima data cand am intrat acolo. Nu pentru ca eu eram vreun soi de sfant, dar parca libertatea in Christos fusese inteleasa gresit. Nu stiu daca e normal sa ne batem joc de cineva, mai ales ca in cazuri asemanatoare Isus a mustrat, a certat sau chiar a plans pentru oamenii pierduti si impietriti, dar niciodata nu a ras si nu si-a batut joc de nimeni. Si fac o afirmatie care posibil sa ii deranjeze pe unii crestini: Biblia scrie ca Isus s-a bucurat, dar nu ca si a ras vreodata! Iar daca a facut-o, nu cred ca a facut-o distrandu-se pe seama lui Ana sau Caiafa, pentru ca eram mai putin spirituali!
 Crestinismul are o doza mare de ipocrizie si fanatism religios pe care pana nu-l leapada, v-a ramane lipsit de credibilitatea care a zguduit Imperiul roman si mai tarziu lumea intreaga. Va spuneam de acel sondaj despre filme. Dar intrebati-va daca e rau sa vad totusi un film facut dupa scrierile Janettei Oke? Multi crestini spun ca si-au luat televizor pentru ca vor sa vada niste stiri, nu ca sa vada filme, de parca stirile ar fi lucruri duhovnicesti... Ia sa ne gandim putin... sunt ele atat de bune? Ce ne facem cu Stiriile de la ora 5? Pentru ca acolo este propagata atata violentea si atata salbaticie omeneasc,a incat unele filme politiste raman de rusine si se pot inspira din toate acele crime, torturi si violuri care fac "deliciul" românului otv-ist şi a unor creştini care se uită doar la nişte "ştiri", ca doar de aceea au televizor.
 Dupa 1990 aparuse niste reviste ca Infractorul, Infractoarea sau Academia infractorilor, toate descriind crime, talharii si violuri din cele mai salbatice. Aceste mizerii tiparite aduceau o gramada de bani celor ce le faceau, iar cand cazurile reale s-au terminat, au fost inventate crime si violuri, care, din fericire, nu s-au intamplat niciodata. Romanul avid de orice anormalitate si senzational pervers, cumpara la greu aceste gunoaie. Si daca va intrebati de ce, va raspunde Cain! Pentru ca exista in om atata ura fata de semenul sau, fata de fratele sau, incat este interesat de orice descriere in amanunt a chinului si mortii acestuia. Prin criminalul sau violatorul despre care citeste sau vizioneaza omul lipsit de Dumnezeu, se transpune in cel ce face acele fapte oribile, este posedat si poseda in acelasi timp, avand insa un enorm avantaj: doar citind in reviste sau vizionand la TV violenta, nimeni din lumea asta nu te acuza de ceva rau... Nimeni din lumea asta! Dar sa nu uitam ca exista Dumnezeu care vede cum ucizi impreuna cu criminalul, violezi impreuna cu fiara cu chip de om si ca toate aceste iti plac...Iar daca iti plac, fugi degraba la Dumnezeu si cere-i iertare si curatire!...Pentru ca esti un Cain care crede ca daca aduce o jertfa este suficient...Te minti singur si incerci sa-L minti pe Dumnezeu!
  Nu poti trai la Biserica o viata de sfant si acasa de monstru! Spuneam odata ca un cutit nu e rau in sine , ci cum il manipulezi. Poti taia o felie de paine ca sa te hranesti sau poti rani un om cu el. Televizorul a fost si este o problema pentru cel care nu are timp si chef pentru rugaciune, pentru citit din Scripturi sau carti bune si de folos pentru suflet, pentru cel ce nu are o slujba adevarata in Trupul lui Christos. Daca citim Psalmul 119 vedem ca psalmistul vede in acumularea Cuvantului Domnului o cale de a nu mai pacatui. Cuvantul aduce putere, aduce intelepciune, aduce izbavire si ocupa timpul pe care altfel l-am risipi cu lucruri inutile si neroditoare. Problema nu e televizorul sau cinematograful, ci inima care este sau nu, dedicata lui Dumnezeu. Nu o vom dedica nici pe a noastra, nici pe a celor din familie ordonand ca de maine sa nu se mai vada nici un film sau sa nu se mai citeasca nici o carte. Asta nu e pocainta. Nu poti pocai inima altuia, in timp ce a ta o lasi sa adune amaraciune, ranchiuna, neiertare. Eu stiu cum e. Nu m-am pocait repede pentru ca cineva mi-a ordonat.  Am citit pe ascuns si m-am dus la cinematograf tot pe ascuns, iar apoi am mintit ca am fost in alta parte. Fanatismul religios nu face decat sa aduca pacate noi in viata oamenilor. Instituirea de inchizitii in familie face doar ca ceilalti membri sa inceapa sa urasca Cuvantul lui Isus, sa creada ca Biblia e o carte ce invata parintii sa fie tirani, sa fie ipocriti in relatie cu altii, iar crestinismul sa para o mare minciuna. Insa pana cand omul, tanarul, nu se intalneste cu Isus, intr-un mod personal, nu vede iubirea familiei si a lui Dumnezeu, noi care suntem mai in varsta, noi, parintii, vom juca pantomima "crestinului" spre amuzamentul diavolului, de data asta, fiind neiertatori cu pacatele altora, dar gasindu-ne justificare pentru orice gen de actiune proprie oricat de gresita ar fi... Fiecare trebuie sa fim si sa intelegem ca suntem fii risipitori si ca doar in prezenta Tatalui e un belsug si o bucurie reala, nu hranitul porcilor, care este obositoare si nu ne satura sufletul si viata niciodata. Altfel vom crede ceea ce credea fiul cel mare, alt fiu pierdut, dar care nu dorea sa inteleaga asta si care gandea ca a fi in Casa lui Dumnezeu e totul si acolo se poate tanji dupa prietenia cu lumea, in ascuns sa isi invidieze fratele ratacitor, dar aratand in fata Tatalui crusta dura a celui care e credincios tot mereu, ca doar slujeste ca un rob, care e tot mereu in focul celor mai grele lupte spirituale si care niciodata nu e rasplatit pe masura, de un Tata nedrept. Dumnezeu sa ne ajute sa vedem adevarul, sa ne ierte unde am pacatuit sa ne refaca viata, sa ne umple de Cuvantul Sau si sa ne ajute sa-i slujim doar Lui!

3 comentarii:

  1. TELEVIZORUL

    Dionisie Giuchici
    vol. 2 - Domnul, nu eu!

    Unii presupun c-aceasta e icoana vorbitoare,
    Care amăgeşte lumea cu miraje sclipitoare.
    Aşa îl acuză unii, că e forţa cea străină,
    Pe când alţii, îl adoră şi în faţa lui se-nchină.

    Hai să-i facem judecata, să ne dăm şi noi părerea;
    Dacă-i vinovat, să-l stingem, să-i tăiem pe loc puterea.
    Mai întâi, ce rele face acest renumit viţel?
    Ca să-l condamnăm la moarte fără drepturi de apel...

    Sau, ce fel de lucruri bune ne aduce în cămin?
    "Sigur, -vor răspunde unii, şi programul cel creştin!"
    Lucrurile se complică, acest straniu aparat,
    În procesul condamnării şi-a ales şi avocat.

    Avocat sau apărare, de-ar fi unul, n-ar fi rău,
    Dar sunt mii şi milioane care-l apără pe "zeu".
    ...Că ne-aduce informaţii din domenii diferite,
    Despre oameni, animale, vom şti lucruri felurite.

    Vor vedea copii noştri filme care-i îngrozesc,
    Goliciune, violenţe, "nu-i nimic, e omenesc,
    E cultură dragă frate!"- chiar de te apucă frica,
    Căci se uită şi copii, şi părinţii, şi bunica.

    Unii se îmbolnăviră, şi vă rog nu vă miraţi,
    Căci acei care-l adoră, sunt de duhuri atacaţi.
    "Da de unde, fanatisme!" strigă-n glasuri apărarea-
    Aparatul e ştiinţific, nu-i batjocoriţi valoarea!"

    Şi procesul se dezbate... cei ce-acuză sunt mai rari,
    Avocaţii apărării parcă sunt mai mulţi, mai tari.
    Ei sunt după cum se vede, cei din frunte, cei de sus,
    Cei ce-acuză aparatul sunt urmaşii Lui Isus.

    "Frate dragă, ai greşeală! - strigă cei ce nu se tem -
    Numai voi sunteţi cu Domnul? dar noi oare-a cui suntem?
    Mai lăsaţi televizorul, ce atâtea condamnări!
    Căci în el vedem programe de prin munţi şi de prin mări.

    Vezi alegeri, vezi războaie, vezi atâtea nevăzute,
    Îţi îmbogăţeşti albumul minţii cu necunoscute."
    Noaptea li se pare scurtă, şi nimic nu poţi să zici,
    Căci "icoana vorbitoare" are parcă-n ea lipici.

    Nici la masă nu îi lasă, stau cu ochii pironiţi,
    Vai ce dragoste! Ce râvnă! Bieţii noştri pocăiţi...
    Vin din nou acuzatorii şi le strigă: "Iubiţi fraţi,
    Oare vreţi pe două scaune, şi cu doi stăpâni să staţi?"

    RăspundețiȘtergere
  2. Comitetul şi păstorul pot să-nlăture necazul,
    După cum şi procurorul ia cu amănunte cazul.
    Până nu se dă sentinţa, să cunoască tot poporul:
    Căci Cuvântul Celui Veşnic, e Hristos, Judecătorul.

    Vai, aceasta ne uimeşte, chiar aşa să fie oare?
    Să rămână jos toţi fraţii care au televizoare?
    Să răspundă procurorii din Scripturi, unde anume
    Se vor duce credincioşii care-s înclinaţi spre lume.

    Căci cine iubeşte lumea, e vrăjmaş cu Dumnezeu.
    Iată unul din decrete care ne apasă greu.
    Oare n-aţi citit că lumea va dispare în talaz,
    Numai Dumnezeu ne scapă de la moarte, din necaz.

    Haideţi să zidim altare privegherii şi-nnoirii,
    Şi să scoatem "astarteea" din atenţia privirii!
    Căci de nu, se stinge Duhul ca şi flacăra din sfeşnic,
    Şi vom deveni epave, fără Dumnezeul Veşnic.

    Nu-l consideraţi fanatic pe un frate veghetor,
    Căci apostolii şi Domnul n-au avut televizor.
    Tot ce vi se pare groaznic, tot ce vi se pare rău,
    Lepădaţi din casa voastră, şi slujiţi Lui Dumnezeu.

    Nu vă amăgească duhul lumii cu al lui torent,
    Căci televizorul nostru este Noul Testament.
    Ridicaţi a lui antene, mâini curate, fără vină,
    Şi pe ochii rugăciunii, veţi primi de sus lumină.

    Ca şi sfinţii din Scriptură, veţi vedea cerul deschis,
    Şi prin Duhul Celui Veşnic veţi privi un Paradis.
    Nu sunt basme, nu sunt glume, noi avem televizor
    Care prinde altă lume pe ecranul lui color.

    Poţi vedea e drept, şi monştri, duhuri care îngrozesc,
    Dar şi îngerii luminii ce Lui Dumnezeu slujesc.
    Să vezi Ţara Fericirii în vedenie, sau vis,
    Ca profeţii din vechime care ne-au lăsat în scris,

    Iacov L-a văzut pe Domnul şi a cerurilor scară,
    Şi mulţimile de îngeri care urcă şi coboară.
    Daniel, în Cartea Sfântă are una dintre file,
    Unde L-a văzut pe Domnul, Cel îmbătrânit de zile.

    "Vino ca să vezi mireasa!"- şi Ioan a fost chemat
    Pe un munte plin de slavă, în ţinutul minunat.
    Pe ecranul viziunii, acest frate credincios,
    A văzut atâtea taine arătate de Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  3. A văzut şi el, şi alţii, şi vedea-vor toţi acei
    Care au credinţă vie, aşa cum avură ei.
    Şi chiar dacă ochii noştri sunt acum împiedicaţi
    Ca să vadă măreţia celor binecuvântaţi,

    Nu vom renunţa la slava care Domnul ne-a promis,
    Vom vedea şi noi odată, minunatul Paradis.
    Astăzi ne uităm prin ceaţă, prin credinţă licărim,
    Dar în marea dimineaţă, vom vedea tot ce dorim.

    Până-atunci iubite frate, până la măreţul zbor,
    Ia Scriptura şi te uită la acest televizor!
    Scoate-l pe "dagon" afară, cu chemarea lui lumească!
    Căci de nu, pe toţi ai casei are să-i îmbolnăvească.

    Nu privi spre avocaţii care-l apără mereu,
    Tu te roagă, mergi cu fraţii care cred în Dumnezeu!
    Sigur, lumea nu-nţelege, şi ne crede chiar nebuni,
    Dar vă rog priviţi în urmă la bătrâni şi la străbuni.

    Ei s-au dus fără cultura dată de televizor,
    Dar aveau credinţă vie în Hristosul Salvator.
    Poate sunt şi lucruri bune, nu contest, la aparat,
    Dar mai mult de jumătate ce se vede, e păcat.

    Mai ales în lumea rece, ateiştii ca ofrandă,
    Ei au folosit TV-ul, numai pentru propagandă.
    Şi-au fost obligaţi păstorii să-l aducă-n casa lor,
    Ca să dea exemplu turmei că ei au televizor.

    Şi i-a prins pe uşuratici: "Dacă el, care-i păstor,
    Oare eu de ce n-am dreptul ca să am televizor?"
    Şi setoşi nespus de tare, fraţii repede s-au dus,
    După apele amare şi în casa lor le-au pus.

    Elisei aruncă sare, după cum vedeţi lucrarea,
    Peste apele amare, să vindece adunarea.
    Ca şi Moise în vechime, aruncăm în ape băţul,
    Ca să-i vindecăm pe fraţii care urmăresc dezmăţul.

    Unii poate vor pricepe, alţii se vor amuza,
    Şi vor zice: "Da... se poate...", însă ei se vor scuza.
    Noi vă zicem mii de scuze, dar să nu rămâneţi jos,
    Nimeni să nu vă despartă de iubirea Lui Hristos.

    Nici un fel de amăgire, nici o forţă de sub soare,
    Nimeni să nu vă despartă, nici "icoana vorbitoare"!
    Poate că va fi iertare, ştim că mila biruieşte,
    Însă "idolul cel mare" multă lume amăgeşte.

    De fapt, nu e aparatul vinovat de toate cele,
    El e doar canalizarea pentru diferite rele.
    Vinovaţi sunt curioşii, ei se-ncarcă cu păcate,
    Când se uită la programe de la duhuri necurate.

    Şi te miri, vai, cum se poate să se uite chiar şi fraţii?
    Cum dansează şi cum cântă pe ecran destrăbălaţii.
    Puneţi întrebarea frate: nu gândeşti că e greşeală
    Să admiri pân'la sfârşite gălăgia infernală?

    Văzătorii şi proorocii care stau pe zid de strajă,
    Unii au căzut în cursă, fermecaţi de-această vrajă.
    E adevărat, că iadul e cu sfinţii în război,
    În aceste vremuri grele cad atâţia dintre noi.

    Sigur, sunt şi alte rele, chiar de n-ai televizor,
    Iadul duce mare luptă cu al Domnului popor.
    De aceea, fraţi în Domnul, daţi de veste tuturor,
    Că nu-i bine să se uite sfinţii la televizor!

    De ce roşcove amare? ...când al nostru Tată Sfânt,
    Are pâine şi bucate pentru toţi de pe pământ.
    Numai cei lipsiţi de minte schimbă aurul pe zgură,
    Cei cuminţi rămân cu Domnul, şi trăiesc după Scriptură.

    Iar de eşti precum se spune, frate, de altă părere,
    Dumnezeu să te ajute, şi să-ţi dea de sus putere.
    Prin această poezie nu-ngrădim nici o făptură,
    Versurile au în ele rădăcina în Scriptură.

    "Ai dreptate, vei răspunde, cu Scriptura fiecare
    Vin la oameni să le spună cu a lor interpretare."
    Nu lua nici o bobiţă, de gândeşti că e neghină,
    Dar te-ntreabă: ce-ai în tine? întuneric sau lumină?

    Ia un caieţel şi scrie, câte ceasuri ai pierdut
    Cu privirea aţintită la faimosul "belzebut".
    Inima se împietreşte ca şi stânca de granit,
    E îngrozitor să cadă de la har un mântuit.

    Alexandru Căldăraru a sărit ca şi un leu,
    Ca să-l sfâşie pe Pavel, pe omul Lui Dumnezeu.
    Adevărul deranjează, însă trebuie să-l spui,
    Să cunoască orişicine care este starea lui.

    Mii de "căldărari" să urle, nu ne îngrozim de lei,
    Dumnezeul nostru mare e mai tare decât ei.
    Spuneţi fraţilor să ştie ce e bine şi ce-i rău,
    Ce ne spune vocea lumii, şi ce spune Dumnezeu.

    Amin

    RăspundețiȘtergere