miercuri, 3 august 2011

Drepturi de autor sau dreptul de Autor?

Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit? 1 Cor 4:7

 Acest verset e poate unul dintre cele mai frumoase ale intregii Biblii, cu toate ca nu am prea auzit multe predici din el. De fapt, nu stiu daca am auzit vreuna. Si totusi vorbeste atat de clar de om, de ceea ce suntem noi.
 Biblia ne spune ca Dumnezeu ne-a creat intr-un mod special, investind in noi din Duhul Sau, din dragostea si intelepciunea Sa. Chiar dupa cadere omul a continuat sa aiba o scanteie din Dumnezeu si sa creeze lucruri marete. Atatea capodopere au iesit din mana omului, si daca Domnul va ingadui sa mai existe aceasta lume, vom mai vedea lucruri monunate ale geniului uman.
 Pentru un crestin lucrarea sa trebuie insa vazuta intr-un mod diferit fata de a celor care nu-l cunosc pe Christos. Crestinul e o faptura noua, o faptura care apartine lui Dumnezeu in totalitatea sa. Omul lumesc care creaza isi pune capacitatea sa pe seama unui Dumnezeu, caruia, totusi nu-i datoreaza decat eventual un banal si nesincer: „Multumesc!”. Crestinul trebuie sa se vada asa cum il vede Dumnezeu- o fiinta cu un Tata, un Creator si Mantuitor, care naste in inima sa si dorul dupa El si dorul rugaciunii si dorul partasiei. Christos naste in inima crestinul opere spirituale...Toti crestini sinceri vor gasi in inima lor bogatiile lui Isus. Poate trupul material nu va reusi mereu sa le infatiseze in toata splendoarea spiritului, dar ele sunt acolo in fiinta credinciosului. Pavel ne spune ca atunci cand ne intalnim la partasie fiecare trebuie sa isi aduca contributia in cadrul adunarii. Fie cu o cantare noua, fie cu un cuvant nou, cu orice poate fi pentru zidirea celorlalti si spre slava lui Dumnezeu. Madulare din Trupul lui Christos au un rol si o la fel de mare importanta. Niciun madular nu este independent si niciunul nu isi este de folos doar siesi. Este un gen de : „toti pentru unul si unul pentru toti”! Nu pot spune care este rolul fiecaruia dintre dumneavoastra, dar stiu ca fiecaruia dintre dumneavoastra i s-a incredintat o lucrare si care este alimentat din Duhul lui Dumnezeu! El e Faurul intelept ce creaza aur si pietre scumpe. Trebuie sa ne lasam calauziti si sa intindem mana! Sa le luam pentru a le darui. Celorlalti!
 Spuneam odata ca pentru mine poezia este sa aduni din frumusetea pe care ne-o daruieste Dumnezeu si transformand-o in cuvinte sa o daruim sub forma versuri de diamant. E ceva ideal, desigur! Dar adevarul este ca Dumnezeu ne inzestreaza...Si atunci cand ne analizam si vedem ce am realizat suntem tentati ca in inima sa apara mandria! In special daca ceva din noi incepe sa placa si sa aiba parte de aprecierea celor din jur. Si tare ma tem ca unii crestini a caror voce sau pana sunt inspirate considera ca meritul le apartine. Iar daca cumva au scos vreun album de muzica sau vreo carte de poezii se pun la adapost in spatele a ceea ce se numeste: „drepturi de autor”.
 De curand am vazut formandu-se o alianta anti-Torentcrestin. Crestini sau mai putin crestini, aliindu-se impotriva unui site care pune la dispozitia crestinilor materiale de zidire spirituala, fara sa perceapa nici un fel de taxe, dar care astfel ajung sa fie definiti ca pirati sau hoti de aceasta alianta asa-zis "crestina". Vreau sa semnalez ca nu doresc sa ma lansez in polemici cu nimeni. Doar sa inteleg si eu de ce cineva care a primit de la Dumnezeu un talant si prin el creeaza ceva spre zidire si lauda, simte nevoia sa il vanda cu cat mai multi bani, fara sa se intrebe cam cum seamana asta a lucrare crestina. Caci daca este o lucrare crestina trebuie sa se ia in considerare toate aspectele crestine, mai ales ce spune Sfanta Scriptura si mai putin, sau ideal, deloc ce spune firea pamanteasca. Iar daca nu este o lucrare crestina, cei care gresesc sunt administratorii site-ului TorrentCrestin, care pun materiale necrestine cu poleiala crestina, de la asa-zisi crestini, care nu sunt decat niste lupi rapitori...
 Cei care sustin sus si tare ca au drepturi de autor, ar trebui sa uite o clipa de ei si de talentele lor si sa priveasca in sus. Prin versetul de la inceputul dizertatiei. E cineva deosebit? E cineva care crede ca intr-un mod independent de Christos a reusit sa-si creeze un talent? Stiu ca singurul care si-a creat „talente” noi independent de Dumnezeu a fost Satan. Sau  incepe sa fie la fel cu drepturile de autor „crestin”?
 Hai sa va zic ceva! Nu avem nimic al nostru! Absolut nimic! Suntem creatia lui Dumnezeu in cele mai mici detalii ale noastre! Mandria este de fapt, o minciuna! Ca suntem "ceva" fara Dumnezeu! Nu suntem nimic! Tot ce suntem si avem este de la Dumnezeu! Iar cand batem cu pumnul in masa cerand drepturi de autor pentru o melodie sau o poezie, ganditi-va ca ceva mai tare ar putea izbi Dumnezeu cu pumnul cerandu-si nu drepturi de autor, ci dreptul de Autor asupra fiecaruia dintre noi!
In Matei capitolul 18 de la versetul 21 Domnul Isus ne povesteste despre Pilda robului nemilostiv. Despre un om care ii datora stapanului sau 10.000 de galbeni. Neavand cu ce plati robul s-a rugat de stapan pentru iertare. Stapanul milos l-a iertat, dar robul sau nu a putut sa ierte pe un tovaras al sau care ii datora doar 100 de lei. Nu asta facem noi? Cate ne-a daruit si ne-a iertat Dumnezeu noua? Mai putin decat daruim si iertam noi? Nu cred!
 Inchei cu un crez: crestinismul inseamna sa invatam sa ne daruim si sa iertam! Iar dupa ce am invatat sa punem in practica! Daca nu insemna ca nu suntem crestini. Si nu suntem crestini daca inca mai credem ca suntem deosebiti si ce avem sunt doar ale noastre, si lui Dumnezeu si bisericii sale nu-i datoram nimic! Caci daca cineva crede ca El cere zeciuiala de la noi se inseala. El cere tot!

4 comentarii:

  1. Mihai draga este total perfect ce ai postat si eu cred la fel fiindca "este scris" clar (numai cine are ochi deschisi, macar ca si Balaam) in Efes 2:10 scrie : "αυτου γαρ εσμεν ποιημα κτισθεντες εν χριστω ιησου" -suntem ai Lui lucrare"poiema"(opera de arta,creatie) creati(patentati , manufacturati,fabricati ,inventati(DREPTUL DE AUTOR))IN CRISTOS JESUS -
    toate realizarile,creatiile,inventiile noastre sunt doar "copi piratate" furate de la SURSA VESNICA daca nu Îi recunoastem PATENTUL.
    FII BINECUVANTAT CU TOATA CASA TA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce profund gandesti frate Pid...FITI BINECUVANTATI CU TOTII COPIII DOMNULUI CERESC!

    RăspundețiȘtergere