sâmbătă, 20 august 2011

O fapta buna

 Ma gandeam in dimineata aceasta cat de gresit vedem uneori facerea de fapte bune, cu toate ca Domnul Isus ne arata clar cum vede divinitatea acest aspect. Caci de multe ori credem ca o fapta buna este ceva pentru care trebuie, mai devreme sau mai tarziu, sa apara o rasplata. De la cel caruia i-am facut fapta buna. Sau poate de la Dumnezeu...

 Imi place sa privesc la Pilda Fiului Risipitor pentru ca in ea gasesc raspunsuri la o multime de intrebari pe care le adresez lui Dumnezeu. Fapta frumoasa este aceea in care actionam fara sa ni se mai raspunda vreodata. E trist ca aud de multe ori indemnul: "faceti bine ca Dumnezeu sa va rasplateasca!" Sigur ca Dumnezeu rasplateste binele, dar ce ar fi daca in inima noastra am incepe sa iubim fara sa mai asteptam rasplatat cuiva, chiar si a lui Dumnezeu? Cum ar arata crestinismul daca baza sa ar fi dragostea pura? Lipsita de dorinta vreunei rasplati sau chiar vreunui rai? Crestinul care iubeste neconditionat este un crestin adevarat. Din pacate pentru mine , nu stiu daca am trai aceasta iubire vreodata! Dar aceasta iubire este iubirea lui Dumnezeu!     Pentru bucuria si placerea Sa ne-a trimis pe Fiul Sau sa moara pentru noi, nu pentru ca stia ca v-a castiga ceva... Ce putem noi sa-i dam Lui? Cum spunea odata Richard Wurmbrand, ca el i-a dat fiului sau Mihai, bani ca sa ii cumpere un cadou, pe care Richard l-a primit cu aceasi bucurie ca si cand fiul sau ar fi castigat banii pentru cadou. Si stiti de ce? Mihai nu a venit acasa doar cu banii pe care ii primise si sa ii spuna tatalui sau: "Iata iti fac cadou banii tai!" Mihai s-a gandit ce l-ar bucura pe tatal sau, s-a dus si a cumparat ce credea ca-i face placere, a sacrificat un strop din timpul sau... Vedeti! Asta doreste si Tatal de la noi: un sacrificiu din noi, care este mai mult decat un talant. Este, daca pot spune asa, o transformare a acelui talant, in care se adauga din inima noastra, din vointa noastra,  si care in acest sens, aduce alti talanti...Va aduceti aminte de acel rob rau care primind un talant de la stapanul sau l-a ingropat fara sa faca altceva cu el? La venirea stapanului sau, plin de rautate, robul si-a acuzat stapanul ca secera de unde nu a semanata, adica e rau pentru ca cere robilor sai mai mult decat el le-a dat. Pe undeva la fel de plin de rautate fiul nerisipitor ii reproseaza ca el s-a sacrificat muncind ca un rob, iar tatal nu-l rasplatise niciodata. Ba mai gasim in Biblie un proprietar de vie care isi plateste la fel lucratorii, chiar daca unii au muncit o ora sau 12 ore. Desigur in toate cazurile apar reprosuri. Si asta pentru ca oamenii au asteptari omenesti de la un Dumnezeu care e Spirit.
 Daca Sfanta Scriptura ajunge sa fie considerata ciudata si neaplicabila, este si pentru ca omul mereu o vede identic ca si pe oricare alt lucru din lumea aceasta materiala. Legea cererii si ofertei este prezenta nu numai in economie, ci si in toate celelalte domenii, si chiar in cel spiritual. Chiar si fiul risipitor era mai dornic de painea tatalui sau decat de iertarea acestuia. E trist, dar e real. de aceea Isus ne invatat mereu si mereu ca faptele bune trebuie sa izvorasca din iubire, nu din socoteli materialiste, gen ce imi dai ca sa iti dau? El ne invata sa facem fapte bune, si include pana si postul si rugaciune in acest loc, dar "adapostiti" de tentatiile mandriei, in camaruta noastra. Acolo unde stanga nu stie ce face dreapta. Si acolo unde cei saraci nu iti pot rasplati, dar te pot binecuvanta. Acolo unde nu oamenii te "contabilizeaza",ci doar Dumnezeu...Dar ar fi frumos sa facem fapte bune, chiar daca nici macar Dumnezeu nu le-ar contabiliza. Nimeni! Ci sa o facem din pura iubire! Cred ca acesta este sensul pe care il spune Isus atunci cand ne cere sa fim sfinti precum Tatal cel din Ceruri...De aceea El ne invata sa fim blanzi si smeriti cu inima ca El. Un om smerit nu are pretentii! Un om smerit se bucura ca ii poate vorbi lui Dumnezeu si cere Harul Sau peste el. Iar harul Sau e mai mult decat orice rasplata. O fapta buna este atunci cand actionezi fiind convins ca nimeni niciodata nu te va rasplati pentru ea! Daca nu, e doar o datorie, nimic mai mult!

3 comentarii:

  1. Se spune: aruncă-ţi pâinea pe apă şi se va întoarce la tine ... Cred că se referă la lucrurile bune pe care le faci fără gând să primeşti răsplată. Iar Domnul Isus a spus : de fiecare dată când aţi văzut un om nevoios şi nu l-aţi îmbrăcat, pe mine nu m-aţi îmbrăcat, aţi văzut un om înfometat şi nu l-aţi ajutat, mie nu mi-aţi dat să mănânc. Cred că aceasta este perspectiva corectă, tot ce fac fac pentru Isus, ca pentru El, şi nu mă aştept la nimic în schimb. Foarte frumos articol, multe binecuvântări.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ar fi daca omul ar pune in faptele sale tot timpul putina iubire, dar astazi lumea a devenit tot mai rationala! Speram intr/o schimbare!

    RăspundețiȘtergere