joi, 1 martie 2012

Cuvant si Intelepciune

Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! (Psalmul 119:11). 
Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău.(Psalmul 119:9)
Spre deosebire de alte texte religioase sau literare, Cuvantul lui Dumnezeu ne invata cum putem sa traim corect, cinstit si frumos in mijlocul unei lumi epuizate de o alergare inutila dupa ceva ce nu satura, framantata, debusolata, nefericita. Nimic nu poate inlocui Cuvantul lui Dumnezeu care este Adevarul, asa cum spunea Domnul Isus in Ioana cap.17 vers.17: Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
Acest Cuvant  ne fereste de pacat si ne aduce sfintire. Alta cale nu este. Orice eveniment supranatural trait nu are putere de a transforma o inima pacatoasa si pierduta decat Cuvantul lui Dumnezeu...Nici macar asa cum vedem in Pilda lui Lazar si a bogatului, o inviere dintre cei morti a cuiva. Si vedem clar asta acum cand progresele medicinei sunt de-a dreptul imense comparativ cu aceea perioada cand a povestit aceasta pilda Domnul Isus, dar si scepticismul s-a multiplicat exponential, afirmand ca orice om readus la viata din moarte clinica a fost invadat in momentul mortii de Noradrenalina, care i-a facut trecerea spre neant mai placuta. Ca o paranteza ma intreb ce facem cu cei care au afirmat ca au revenit din iad si care au avut o experienta terifianta...
 Asa cum am spus, vreau sa va arat in momente chei ale existentei sale pa Pamant, Domnul Isus face apel la Cuvantul  lui Dumnezeu scris pa paginile Sfintelor Scripturi.
 Dupa invierea Sa cand ucenicii nu erau prea siguri de ceea ce trebuiau sa creada, El le apare celor doi ucenici care mergeau la Emaus si intrand in vorba cu ei, fara ca ucenicii sa-L recunoasca, ce face Domnul Isus? Incepe sa le vorbeasca din Cuvantul scris al lui Dumnezeu:...a început de la Moise şi de la toţi prorocii şi le-a tâlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El. Luca 24:27. Vedeti? Putea sa le reaminteasca minunile si semnele facute de El si sa-i intrebe: De ce va mai indoiti? Cine a mai facut semne si minuni atat de mari ca acestea? In schimb El le aduce aminte de Cuvantul lui Dumnezeu, facandu-i sa le arda inima cum declara ei mai tarziu cand ajung sa-L recunoasca.
 Cateva ore mai tarziu cand cei doi ucenici s-au intors in Ierusalim si i-au anuntat si pe ceilalti discipoli de invierea Domnului, El le apare in mijlocul lor si ce face? Le vorbeste din Scripturi: "Iată ce vă spuneam când încă eram cu voi, că trebuie să se împlinească tot ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în Proroci şi în Psalmi." Atunci le-a deschis mintea, ca să înţeleagă Scripturile. Luca 24:44-45. Vedem deci cat de important este Cuvantul lui Dumnezeu care se afla scris pe paginile Bibliei. Domnul Isus nu le-a aratat doar mainile si picioarele strapunse, ci mai mult decat orice a facut apel la Cuvant pentru ca era necesar ca ei sa aiba o baza scripturala in inima, nu doar o evidenta fizica.
 Cu trei ani mai devreme vedem un razboi teribil intre Domnul Isus si diavol. Cel rau a incercat zadarnicirea oricarui plan pe care il avea Dumnezeu cu privire la Fiul Sau aflat pe Pamant. Probabil diavolul nu intelegea prea clar ce dorea Isus sa faca, dar era sigur ca orice gand ar fi avut Domnul pentru oameni acesta trebuia impiedicat. Nu stiu cum va imaginati dumneavoastra un razboi in lumea spirituala, dar il vedem fara arme de foc, fara sulite, fara spade, dar mai teribil decat armele noastre, pentru ca atunci se decidea soarta omenirii. Daca Isus ar fi esuat mantuirea nu ar mai fi fost posibila pentru noi. Il vedem pe diavol lovind cu forta aceluia pentru care materia e totul, iar spiritualul doar o vaga amintire. II cere Domnului Isus sa isi potoleasca foamea transformand o piatra in paine. Domnul Isus ii spune ca este scris ca omul nu va trai numai cu paine, ci cu orice cuvant de la Dumnezeu. Apoi diavolul il duce pe un munte inalt si ii arata toate imparatiile lumii si stralucirea lor pe care i-o va da lui Isus daca se va inchina lui.  Drept răspuns, Isus i-a zis: „Înapoia Mea, Satano! Este scris: „Să te închini Domnului Dumnezeului tău şi numai Lui să-I slujeşti. Vazand ca Domnul Isus nu poate fi infrant cu ispita clasica a materialismului, diavolul a incercat ceva nou si foarte interesant: ispita bazata pe insusi Cuvantul lui Dumnezeu. Sa vedem in continuare ce spune Sfanta Scriptura despre aceasta incercare de manipulare: Diavolul L-a dus apoi în Ierusalim, L-a aşezat pe streaşina acoperişului Templului şi I-a zis: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos de aici; căci este scris: „El va porunci îngerilor Lui să Te păzească”;şi: „ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră.” Isus i-a răspuns: „S-a spus: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău.” Luca 4: 9-12
 Trebuie sa ne rugam Domnului ca El sa ne deschida mintea ca sa intelegem Scripturile. Chiar daca diavolul le stie, el nu are cum sa le inteleaga, pentru ca doar prin lumina Duhului Sfant acestea pot fi intelese. Vedem asta scris limpede in 1Corinteni capitolul 2. Si ca un exemplu graitor este ca nu a inteles misiunea Domnului Isus pe acest pamant, iar crucea a fost in mintea sa marea victorie impotriva lui Dumnezeu, cand,  de fapt, moartea lui Isus a fost impacarea omului cu Dumnezeu. El a luat victoria diavolului din mana acestuia, facand robia noastra roaba a Sa.
 Este esential sa intelegem nu doar litera Scripturii, ci mai ales spiritul ei. Isus spune ca cuvintele Sale sunt duh (spirit) si viata! Meditand la ele vom intelege adevarul, vom primi viata si diavolul nu ne va putea insela cu rastalmaciri si cu ispitiri aduse lui Dumnezeu, adica provocari ale Sale. Sunt zero sanse sa fiu salvat de ingeri daca ma pun pe cale ferata, cand vad trenul apropiindu-se, pe motiv ca scrie in Psalmul 91 ca Dumnezeu ma va pazi! Dar asta face diavolul, rastalmaceste tot pentru ca sa ii cadem in capcana.
 Cuvantul lui Dumnezeu are o structura, o logica, o intelepciune ce poate fi inteleasa macar la minimul ei chiar si de cel care umbla pe Cale si are o minte cu un IQ mai redus..Acolo se va croi o cale, un drum, care se va numi Calea cea sfântă: niciun om necurat nu va trece pe ea, ci va fi numai pentru cei sfinţi; cei ce vor merge pe ea, chiar şi cei fără minte, nu vor putea să se rătăcească. (Isaia 35:8). Dar acest Cuvant trebuie sa locuiasca din belsug in mine, in intelepciune, daca doresc sa beneficiez de pe urma lui. Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, cântând lui Dumnezeu cu mulţumire în inima voastră. (Coloseni 3:16)
 Fara acesta intelepciune riscam sa nu intelegem ce doreste Dumnezeu, ce trebuie sa facem noi, si orice duh care se da drept de la Dumnezeu sa ne tulbure. Este ceea ce s-a intamplat in Brasov zilele trecute. Si cu toate ca este un caz unic, o lipsa de intelegere care duce la fanatism religios se manifesta foarte des. Caci se ajunge la alipirea fata de un text din Scriptura, nesocotindu-se celelalte si staruind in implinirea doar acelei parti care convine cel mai mult! Ori Biblia trebuie acceptata pe dea intregul ei si chiar daca Legea nu mai este norma, fiind eliberati de har, realitatiile spirituale gasite pe paginile Vechiului Testament transced  Legea seaca, intarind plinatatea ce se revarsa din Har! Sa ne rugam lui Dumnezeu pentru aceasta intelepciune de sus, pentru ca prin ea sa nu mai putem fi inselati de oameni sau de spirite ale raului! Iacov vorbeste de aceasta intelepciune si de roadele ei: Înţelepciunea care vine de sus este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică. (Iacov3:17). Cat de diferita este de nebunia din ultimele zile. E trist ca nu se vorbeste mai mult de ea, ca sa fim gelosi in dorinta de a o avea fiecare din noi...Si citind despre aceasta intelepciune mie imi da senzatia ca parca ar vorbi despre dragoste pe care o gasim in 1 Corinteni 13. Si nu cred ca este coincidenta. Dragostea lui Dumnezeu si intelepciunea Sa pe care ni le daruieste noua se impletesc, se completeaza pentru a da lumina celor ce prin Cuvantul Sau pasesc pe Calea Vietii...Pentru a da izbanda celor ce trec prin Valea Plangerii!

3 comentarii:

  1. Amen....Foarte frumos...ca deobicei....ganduri poetice,ganduri izvorate din realiatea in care traim.....

    Ps.M-ai sters de la tine ca nu mai apar ???Nici o problema ...doar ca nu stiam :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am speriat :) Dar aveai mai multi badgeti...si comentari recente parca..egal...sanatosi si credinciosi sa fim ca e plina lumea de rebuturi :(
      Multa pace si binecuvantare in familia ta!

      Ștergere