vineri, 16 martie 2012

O fotografie a unui destin tragic

In 1994 Kevin Carter, un fotograf sud-african obtinea premiul Pulitzer (cea mai mare distinctie americana in jurnalism) pentru aceasta fotografie, care infatiseaza o fetita din Sudan slabita, aproape ucisa de foame. Sa vedem ce spune Kevin Carter despre acest moment:
La aproape 300 de metri de Ayod, am întâlnit-o pe micuţă. Era moartă de foame şi încerca să ajungă la centrul de alimentare.
Era atât de slăbită că nu putea face mai mult de doi paşi fără să cadă pe spate. Căuta cu disperare să se protejeze de soarele care ardea, acoperindu-şi capul cu mâinile scheletice. La un moment dat, s-a ridicat cu greu în picioare pentru o nouă tentativă de a merge, gemând încetişor, cu vocea ascuţită. Bulversat, m-am retras în spatele muncii mele, fotografiindu-i mişcările dureroase. Dintr-o dată, micuţa a căzut şi s-a oprit cu faţa în praf. Câmpul meu vizual era cedat teleobiectivului, de aceea nu am observat zborul vulturilor care se apropiau, până ce unul dintre ei a intrat în cadru. Am declanşat, apoi am alungat pasărea cu o lovitură de picior. Totul urla în mine. Ajunsesem la unu sau doi kilometri de sat când am izbucnit în lacrimi. 
 Da, a izbucnit in plans, dar nu a facut nimic. Mai tarziu fotograful a fost intrebat ce s-a intamplat cu aceea fetita. A raspuns ca nu stie. A fost acuzat pentru nepasarea sa. Insa in decursul timpului acest fotograf a surprins  pe pelicula o lume in descompunere, o lume in care ura si nepasarea a putut naste un iad pe pamant. Framantariile si durerea l-au facut pe acest fotograf sa se sinucida in acelasi an in care primea atat de ravnitul premiu. Faima nu i-a folosit la nimic.
 Lumea aceasta se descompune si e trist ca nu mai exista forta necesara de a lupta impotriva foametei sau a razboaielor. Oricum actualele solutii omenesti nu au dus decat intr-o fundatura. Kevin Carter nu a vazut o solutie pentru lume si nici pentru viata sa decat moartea. Noi suntem sarea pamantului, ne spunea Domnul Isus aratand ca doar credinciosul poate opri tavalugul nimicirii. Avem datoria de a ne implica prin darnicie, prin rugaciune, printr-o viata care sa conteze, la declinul lumii care nu mai are solutii decat pe termen scurt, alungand  "vulturul" nimiciri pentru o clipa. A fi crestin inseamna o implicare totala 24 de ore din 24. Inseamna sa ne rugam neincetat! Sa luam crucea in fiecare zi, semn al mortii fata de o lume a mortii, a pacatului, a mizeriei umane. daca Kevin Carter ar fi fost crestin ar fi inteles ca nu suntem chemati sa aratam doar nenorocirea umana, ci sa luptam efectiv impotriva ei. Atunci poate a ceea fetita ar fi fost salvata si la fel si Kevin Carter. Pentru ca nu e suficient sa-l vedem pe Lazar zilnic la poarta noastra si tot zilnic sa ne inghetam inimile, sperand ca cineva se va indura si de el. Cine daca nu tu?

Un comentariu:

  1. mare dreptate exista in ceea ce spuneti ,deasemeni am auzit si eu un exemplu unde se spunea ca intr-o biserica s-au hotarat cu totii sa contribuie intr-o anumita lucrare,unii se ocupau cu partea financiara,altii colaborau participand la lucrarea respectiva, insa un frate s-a hotarat si a vbit cu pastorul ,ca ar dori sa se duca in tarile mai sarace si acolo sa fotografieze ,sa ia cateva imagini...pastorul a fost de acord,si i-a dat binecuvantarea Domnului pt. a infaptui aceasta. zis si facut ,acest fr . s-a dus si nu stiu in ce tara ,nu mai tin minte,a fotografiat o fetita f slabita ,saraca care mai ca se vedea prin ea de slaba ce era,fr respectiv i-a facut fotografia si s-a intors de i-a aratat-o pastorului,la care pastorul l-a intrebat :tu ai luat aceasta fotografie si este un lucru f bun,dar acea fetita ,ai ajutat-o cu ceva ?(fotografia luata era pt. a face publicitate in nu mai tin minte ce)aici este marea intrebare: daca doar privim si nu ajutam ,ce fel de crestini suntem ?...daca D-nul Isus doar ar fi privit toti bolnavii din vremea aceea fiindu-i mila de ei doar,cu ce i-ar fi ajutat aceasta pe ei?..............

    RăspundețiȘtergere