vineri, 29 noiembrie 2013

Divortul, un pacat de neiertat?

 Intelegem din Sfanta Scriptura ca Dumnezeu priveste pacatul la fel: o razvratire impotriva Sa! Razvratire impotriva Lui nu poate lua, forme mari sau mici, de aceea orice pacat este o pata neagra, pe o camasa alba, daca pot sa ma exprim poetic legat de pacat...Negru nu poate fi mai negru sau mai putin negru, asa cum albul nu poate avea nuante...
 Am citit de la diversi autori crestini ca nu exista in ochii lui Dumnezeu pacate mari sau mici! Cum spuneam pacatul este o razvratire sau o chestiune legata de o trecere pe langa vointa lui Dumnezeu, un esec al dorintei Sale in viata mea, determinat de voia mea! Ba chiar acum cativa ani unui grup de misonari englezi adresandu-le o intrebare despre pacat ei au afirmat ca e posibil, dand un exemplu din regulile rutiere, ca unui sofer care trece pe rosu sa fie inchis pentru asta ani de zile, in timp ce un alt sofer ce din neglijenta ucide 12 oameni sa scape doar cu o amenda, ba chiar sa fie compatimit de magistratul care il judeca!...

 Evident ca nu putem crede in astfel de idei. Pot presupune ca respectivii misionari erau cam slabuti profesional, fara sa poata spune macar un verset din Biblie pe tema pacatului mare - care e mic si a pacatului mic care e mare! Eu am invatat raspunsul perfect si nu ma dau in laturi sa-l folosesc atunci cand intru intr-o situatie despre care nu stiu cum... Raspunsul fenomenal este: Nu stiu! Si acum pentru ca nu stiu prea mult incep sa scriu despre ceva ciudat: un pacat aparte! Totusi in Psalmul 19 robul lui Dumnezeu se roaga sa nu fie peste el mandrie, pentru a fi fara prihana, nevinovat de pacate mari! (v.13)
 Daca m-ati fi intrebat acum vreo luna despre pacate aparte v-as fi raspuns ca nu stiu decat unul: sinuciderea! Problema sinuciderii nu este ca nu ar putea fi iertat, dar mai este timp in lumea de dincolo de iertari de pacate? Dati-mi voie sa spun ca DA! Domnul Isus ne spune ca hula impotriva Duhului Sfant nu are iertare nici aici, nici in lumea de dincolo, ceea ce ma face sa cred ca exista pacate care pot fi iertate dincolo de pragul mortii! E doar o parere personala si nu doresc deloc sa o testez pe pielea mea!
 Dar exista un pacat care suscita acum si aici mai multe intrebari si discutii pe Internetul penticostal decat situatia pacatului sinuciderii! In Noul Statut al Cultului Penticostal s-a propus (poate s-a si aprobat!) un articol in care un barbat ce a divortat in timp ce nu era crestin-penticostal, adica nu era botezat si membru intr-una din bisericile Cultului Penticostal, nu poate fi ordinat! Adica indiferent cum ar arata viata lui ulterioara, el nu poate accede sa fie diacon ori presbiter. Sa nu mai vorbim de ideea pastoratiei... Deci orice act de cult ii vor fi interzise pentru a le practica.  Ideea ciudata a celor care conduc Cultul Penticostal este ca un om care se lasa de minciuna nu mai este mincinos, unul care se lasa de furat nu mai este hot, unul care nu mai ucide nu mai este criminal etc., dar un om divortat nu se poate lasa de divortul sau, asa ca este intr-un soi de pacat ce poate sa fi fost iertat de Dumnezeu, dar perpetuu, cel putin pe perioada vietii, daca nu cumva si cu consecinte eterne. Cu alte cuvinte este ceva ce nu poti repara lasandu-te pur si simplu de el! Personal cred ca ideea divortului ar trebui privit in lumina Cuvantului si in Spiritul ei si sa nu vedem doar un blocaj spiritual (care e mai degraba un blocaj al mintii umane) fara o solutie! Vedem clar ca Isus Christos a fost pus in cateva randuri de ispititori in astfel de blocaje ( cazul femeii prinse in curvie, daca botezul lui Ioan era din Cer sau de la oameni legat de puterea cu care facea Domnul Isus minuni, platirea birului catre Cezar etc.), dar a iesit biruitor tocmai pentru ca avea lumina lui Dumnezeu. I-as sfatui pe cei care conduc Cultul Penticostal sa nu se arunce sa judece, sa dea verdicte, nici sa scrie legi impovarand pe crestini, ci sa caute intelepciune de sus, a lui Dumnezeu, daca, desigur, chiar le pasa de Cel PreaInalt. Caci noi nu am fost chemati sa fim sefi, lideri, mari conducatori, ci atat cat slujim sa avem de la Dumnezeu dreptul de a conduce!
 Cineva, un crestin, un cunoscut de-al meu, imi spunea odata ca nu mai putea sta cu sotia sa! Sotia sa era necredincioasa pe atunci si ii crea probleme. Imi spunea trist acest om: Voi divorta si apoi stand singur ma voi ruga toata viata mea Domnului Isus ca El sa ma ierte! Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu a divortat sotia lui care a devenind crestina ceva mai tarziu! Iar cand acest om deosebit a murit rapus de cancer, a avut cel mai minunat sprijin in femeia de care a dorit sa divorteze!
  Dar si acest om credea ca pacatul divortului s-ar putea ierta doar intr-o viata! De ce? Ce gresesc eu aici si nu inteleg?
 De regula, vin la finalul unui eseu cu o concluzie! Stiu ce trebuie facut! Intuiesc ce aspect sau actiune trebuie incurajata, motivata... Nu si acum, asa cum cei care conduc Cultul nu au raspuns! Nici macar pentru viata lor!...Au sau incearca sa aiba pentru viata altora!
Si totusi ce este cu divortul? E un act al unei sinuciderii fara moarte? Ar trebui cei ce conduc un Cult sa defineasca curatia spirituala si ce viziune au...Sincer ma indoiesc despre viziune sau curatenie!...

4 comentarii:

  1. ESTE ADEVARAT CA DIVORTUL ESTE O LASITATE, D-UL ISUS HRISTOS NE INVATA CUM SA IUBIM SI SA IERTAM NU CUM SA DISTRUGEM SPERANTELE SI GANDURILE OAMENILOR...D-UL SA TE BINECUVANTEZE

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar CE faci atunci cind ai incercat impacarea ,BA chiar ai sperat si asteptat ani multi dar nu sa produs.Am in sot agresiv verbal ,din nimic urla si tipa ,a avut in comportament urit cu copii si cu mine ,am stat linga el de dragul copiilor aproape 30 de ani .Copii au plecat .Iubire din partea mea nu Mai Este,chiar trebe sa stau cu el ptr totdeauna?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am un sot care aproape 30 de ani a stiut sa se certe din nimic si sa tipe ,am trecut prin perioada grele atit eu cit si copii ,am ajuns sa vorbest singura pe Strada .Copii au plecat ,simtem separati de cativa ani tot am sperat in schimbare ,iubire nu mai Este din partea mea ,nici nu are cum ,chiar trebe sa stau cu el ptr totdeauna? De ce nu am dreptul sa mi refaci viata?EU nu am dreptul la iubire?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintr-un motiv sau altul, nu am vazut decat de vreo doua luni ce a-ti scris, stimata doamna. Dumnezeu a spus ca ce El a impreunat a adus din doi unul omul nu are dreptul sa separe. Dar daca omul vrea neaparat sa separe, si nu ma refer la dvs. ci la el si atitudinea sa, omul poate sari peste drepturi si obligatii si sa actioneze in consecinta. Nu poti sa iti arunci in strada sotia si copii si sa spui a doua zi ca nu e o separatie. Evident ca e! Evident ca asta se incearca!
      Daca aveti dreptul sa fiti iubita? DA! Dumnezeu vrea sa iubim si sa fim iubiti! Familia are aceasta menire cu toate ca a devenit parca o povara! Sincer si eu vad familia mea cu probleme. Dar si Stapanul Isus a avut o familie cu probleme, considerandu-L cam dus cu pluta. Si El cam dandu-le altora o cinste (ne)meritata, adica acelora care ascultau de Cuvant si-l implineau, ii deveneau, frate, sora, mama! Nu e ceva nou tot ce intampinam. Dvs si cu mine.
      "Da-ti si vi se va da!" Spune Christos Domnul in Evanghelia dupa Matei. Nu renuntati la ideea iubirii! "Ce seamana omul aceea va secera" ni se spune in Noul Testament. Semanati iubire!... Sunt oameni bolnavi, tristi, cu probleme. Mai ales sunt copii cu aceste probleme, atat de bolnavi...Cititi Matei 25 si intelegeti ca Isus nu cerseste iubire nimanui: " Am fost inchis, am fost bolnav, am fost sarac!... Si n-ati venit pe la Mine! Nu meritam asta? Stiti ce cere? Sa reverse binecuvantarea Sa peste cel ce da. A-ti vazut rugaciunea Tatal Nostru: Si ne iarta, precum si noi ( mai inainte de a ne pleca pe genunchi stiam ca trebuie sa) iertam gresitilor nostri! Rugaciunea nu inseamna doar de a cere, ci si mai inainte de asta de a da!
      Dincolo de un anumit romantism, care e atat de fain la inceput nu prea e valabil. Exista un romantism aparte pe care il vedem la Maria sora Martei care sta si asculta la picioarele lui Christos. La femeia "pacatoasa" care plange la picioarele lui Christos. La femeia gasita intr-un ciudat adulter, gata sa fie lapidata fara ca partenerul ei sa fie macar cumva blamat.
      Poate m-am indepartat cam mult de ideea dvs. Insa Christos e un romantic. Christos aduce sens si iubire in viata oricui! Grecii vedeau a fi patru iubiri noi vedem una, maxim doua. Ceea care aducea implinire adevarata era agape. O iubire jertitoare care nu astepta ca raspuns o alta iubire.

      Ștergere