vineri, 20 decembrie 2013

Revolutie si capitalism ( partea 2 )


Pana la urma ce este democratia? O notiune pe care romanul o crede tot mai putin, o idee mai degraba decat o realitate palbabila. Iti dai votul la cativa ani unor oameni care sa poata lua decizii in numele tau, al poporului, fara ca sa mai dea socoteala cuiva de deciziile proaste, dar asumandu-si mereu credite pentru deciziile bune sau mai degraba norocoase pe care le iau.
 A existat pentru mine un soc al ideii de democratie atunci cand primarul Brasovului, un ins care nu s-a nascut aici, dar a impresionat pensionarii orasului prin lipsa scandalurilor cu consilierii locali, cum facuse predecesorul sau, domnul senator Ghise pe cand era edil-sef in Brasov, si a scuarurilor pe care acesta le facea cu ajutorul unui amic de partid, patron al Vectrei, si care cumva parea ca improspateaza imaginea unui Brasov vechi, cu multa si inutila industrie, poluat, murdar si trist...
Socul a fost construirea de parcari in zonele verzi ale orasului! Ma veti intreba care este legatura cu democratia! Ei bine exista!
 Inainte de 1989 a venit aceeasi idee in mintea unor sefi pe linie de stat si de partid. Dar atunci acesti oameni nu au purces la taieri de arbori, de distrugeri de spatii verzi, ci au trimis prin primarii formulare cu adeziuni sau nu la proiectele lor. Ideea lor a picat din start: oamenii nu doreau parcari, ci spatii verzi! E adevarat ca nu erau atatea masini, cum ar trebui sa fie la fel de adevarat ca exista oameni platiti de primarii sa se ocupe de urbanism. Faptul ca nu sunt suficiente parcari nu ar trebui sa fie o modalitate de a fi eu, Mihai Pop, cetatean al Brasovului si al Romaniei, tara membra a UE, pedepsit pentru ca alti concetateni de ai mei au ceva bani si si-au adus ori si-au cumparat rable care sa umple spatiul public! Care sa imi polueze aerul si sunetul...viata pana la urma! Ar trebui cei platiti bine de la bugetul tarii, sa gaseasca idei...Adica sa faci o facultate, dar nu sa nu fi capabil de o viziune, sa nu gasesti solutii, sa nu iti vizualizezi ideile cele mai bune pentru activitatea ta...Dar nu conteaza! Noi trebuie sa-i platim.
 Dar acum e democratie! Un spatiu de parcare aduce, daca nu gresesc, vreo 200 de lei in visteria Primariei, intr-un an de zile. Un nuc, un plop, un mesteacan nu aducea nimic, doar un strop de aer mai curat. Prea putin si inutil pentru acest domn primar, venit de pe alte meleaguri, unele moldave, cu prea putin respect fata de un Ardeal mereu viguros. Mereu atragator. Mereu altfel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu