luni, 19 mai 2014

Surprinderea Domnului Isus

  Mai vindeca Dumnezeu azi? este intrebarea pe care o pune un articol din CrestinTotal.ro. Fiecare la o asemenea intrebare poate raspunde diferit. Daca da, de ce o face si in ce conditii, daca nu, de ce nu o mai face, ce s-a schimbat.
 Avem pe undeva impresia ca in Iudeea zilelor cand Domnul Isus pasea pe drumurile ei ducand Vestea Buna poporului Sau, minuniile aveau loc zilnic, poate chiar cu sutele. Si totusi realitatea era diferita. Minunile se intamplau mai rar decat avem noi poate impresia, iar mai tarziu vedem clar oameni care au fost vindecati in perioada lucrarii apostolilor. Si personal cred ca piedica majora pentru o lucrare mai intensa a fost credinta slaba sau chiar lipsa acesteia.

 Citim un lucru foarte interesant despre Domnul Isus: nu trebuia nimeni sa-i spuna ceva despre un om caci El stia totul! Ii stia fiecaruia viata, trecut, prezent si chiar viitor. Lui Petru i se profeteste in cateva randuri viitorul, chiar cand acesta este sigur ca Domnul Isus se inseala in privinta sa. Un cocos ii reaminteste ca Mantuitorul nu gresea!
 Insa va spun de un lucru extraordinar, ciudat si despre care eu inteleg foarte putin...Domnul Christos stie totul despre fiecare om cu care intra in contact, stie ce urmeaza sa-i se intample, stie viitorul Ierusalimului, al Iudeei, al lumii intregi, nu apare nimeni in fata s-a sa il surprinda cu idei, actiuni, evenimente, lucruri, pe care El sa nu le cunoasca anticipat, si totusi Fiul lui Dumnezeu ajunge cel putin in doua situatii pe care mi le-a aduc aminte din Sfanta Scriptura, sa fie mirat, surprins, poate chiar siderat! Se poate asa ceva? Se poate caci ne spune Biblia ca e adevarat! Isus pare surprins doar de un lucru: (ne)credinta! Il vedem uimit de credinta unui centurion roman, care avea prea putine lucruri cu spiritualitatea iudaica, cel putin dupa originea sa, un om venit odata cu cohorta sa, de departe, nu stim de unde, dar nu o sa presupun ca neaparat dintr-un cartier select al Romei. Si departarea nu impiedica nasterea unei credinte in puterea lui Christos dincolo de capacitatea Israelui de a crede... Si Domnul Isus se mira, este uimit, de acest om pe care evident il stie, dar pare ca nu ii cunoaste resortul credintei atat de puternice.
 Iar intr-o zi se duce in zona unde a crescut, unde a copilarit, unde oamenii il cunosc. Oamenii il intampina cu ostilitatea celui ce isi stie vecinul, ii stie neamul, poate chiar se inrudesc mai aproape sau mai de departe, si apare ca si la noi, balcanicii, aceea idee rautacioasa cum ca daca ii cunosti neamurile stii totul despre el: Lasă, bă, că știm noi cine-i ăsta!... Ăsta e ăla a lu' Iosif  și a lu' Maria!... Dar Isus Christos se mira din nou - de data asta de necredinta lor. Isi pune mainile peste cativa bolnavi, un rezumat foarte sec despre lucrarea Sa de acolo... Pleaca nu doar uimit, ci si dezamagit!
 Si tare mi-e teama sa nu avem aici un raspuns: sa credem ca iL stim - si atunci sa iL impiedicam sa lucreze, uimindu-L prin necredinta asociata cu o asa zisa cunoastere a Sa, in timp ce cel ce iL stie mai putin din vorbele si maculatura crestina sa, departat de El ca preconceptii, de ani de asa zisa cunoastere a tot ce credem ca e El si Tatal si Duhul Sfant, si sa isi puna inima si credinta in mana Sa si doar sa creada! Spune, Doamne, un cuvant, caci si eu stiu ca atunci cand spun doar unul, se face, se implineste, iar in lumea Ta invizibila e sigur totul mai usor si mai puternic! Autoritatea Ta o depasesete cu mult pe a mea!...
 De ce nu mai vindeca Dumnezeu? Habar nu am! Dar daca problema este pentru credem ca stim despre El tot, iL stim de anii de zile, am obosit, nu ne mai pasa, suntem satui, ii stim pe aia ai Lui?...
 Oare nu cumva Domnul Isus se mira si de (ne)credinta noastra de azi?

2 comentarii:

 1. Decat sa intrebam: De ce nu mai vindeca Dumnezeu azi? sau: Mai vindeca Dumnezeu azi?
  Mai bine am intreba: Care a fost scopul semnelor si miracolelor facute de Isus si apoi de apostoli?
  Scopul miracolelor a fost ca iudeii sa creada ca Isus este Cristosul - Mesia, pe care ei il asteptau! Dumnezeu a lucrat cu iudeii in V T prin semen!
  Pentru ce ar mai face Dumnezeu azi la fel? Ce ar face un pacatos cu un trup sanatos?
  Oare de ce este omul neputincios, bolnav?
  Nu este din cauza pacatului?
  Daca azi un bolnav ar fi vindecat de Dumnezeu, ce ar face a doua zi? Cu siguranta ar pacatui din nou si din nou!
  Oare nevoia omului este vindecarea trupului sau salvarea sufletului!
  Dumnezeu prin harul sau cu siguranta poate sa vindece pe oricine azi!
  Dar, chiar nu ne este Biblia indeajuns ca noi sa credem in Isus Cristos si sa fim salvati! Cu siguranta ne este indeajuns, iar daca Dumnezeu considera ca azi mai erau necesare vindecariel in masa, cu siguranta le aveam!
  Oare nu ne este indeajuns ca vom fi cu el pentru todeauna, o eternitate!
  Ce ar fi daca crestinii azi ar multumi Domnului pentru boala si ar spune: Harul tau imi este ineajuns! Si, multumesc Doamne, cand voi muri nu voi merge in Iad!

  RăspundețiȘtergere
 2. Personal sunt neutru in aceasta privinta, insa nu pot spune ce doreste Dumnezeu sa faca sau nu doreste sa faca! Personal sunt satul de concluzii trase despre activitatea lui Dumnezeu, despre ce gandeste El, ce trebuie sa faca sau nu. Suntem atat de aroganti, umflati de mandria paduchelui atotstiitor incat putem sa afirmam cam orice despre lucrarea Sa! Stim cand El si-a oprit minunile stim ca nu are dorinta sa schimbe lucrurile supranatural, stim despre El totul, noi niste mizerabili pacatosi si limitati! Vorbim despre Cel ce este Infinit in toate, o idee pe care am limitat-o la ceva ce e ca noi plus un pic mai mult!
  E Sfanta Scriptura suficienta pentru a mantui: absolut! Dar e (auto)suficienta pentru a fi crezuta? Aici avem o problema si ce vad eu tot din Cuvant este ca nu! Exact cum spui tu, dragul meu Anonim, scopul miracolelor a fost sa evidentieze Persoana lui Christos, ca Mesia!... Ce s-a schimbat de atunci de credem ca iudeii actuali, de exemplu, vor crede fara minuni? Sau ortodocsii care se lauda cu o religie veche de doua mii de ani, care o primesc la nastere, si cu care mor crezand ca traiesc un soi de magie "preoteasca" ce-i protejeaza de orice consecinta a unei drepte pedepse divine derivate din dusmania pe care o au fata de Adevaratul Dumnezeu? Ei nu ar avea nevoie sa vada un Cuvant, ce le condamna calea ticaloasa, insotit de minuni si semne? Minuni care le-ar distruge "doomul" unde se simt liberi, departe si "feriti" de Domnul Christos?
  Da, in acelasi registru condamn manifestariile false si care lezeaza Cuvantul Sfant ale celor care vin sa spuna ca prin "ei", doar prin "ei" Dumnezeu face marete minuni - am fost pedepsit,sa zic asa inclusiv de cei de la resursecrestine.ro pentru afisarea sincera si publica a minciunilor a acelor penticostali, foarte putini la numar, dar care fiind ratati spirituali, fara scoala, tributari unui complex de inferioritate distructiv, se simt bine insirand baliverne altora, unor oameni creduli, ca sa nu folosesc un termen mai dur, - cum am fost si eu - despre lucruri nascute in imaginatii bolnave, dar vanitoase, fara legatura cu Dumnezeu, dar cu legaturi stranse cu Tatal minciunii!
  Nu ar trebui sa decidem ce trebuie, ce face Dumnezeu sau unde se opreste iun gen de lucrare a Sa! Ar trebui sa fim ca micul Samuel gata sa ascultam si sa nu ne credem inca judecatori peste deciziile lui Dumnezeu! Cred ca smerenia isi are avantajele ei! Cred ca a fi mic si nestiutor e mai bine decat a fi batran, dar cunoscator, si greu!

  RăspundețiȘtergere