joi, 4 septembrie 2014

Cat costa ca sa devii pastor?


Ca sa poti deveni pastor penticostal, citesc zilele acestea in Comunicatele Institutului Teologic Penticostal, ca trebuie sa stai bine cu finantele. Examenul de admitere nu e atat de scump, vreo 80 de lei, cat, insa, e taxa de scolarizare. Trebuie sa dai 550 de euro pe an. Cum vi se pare suma? Eu pricep mai greu, ca orice ardelean care se respecta. Dar cum sa dai atatia bani intr-un an, daca esti un om sarac, traind vremuri grele, dar cu o inima sincera ce vrea sa urmeze pe Dumnezeu? Ce sa faci? Sa renunti? Daca ai un foc de la Dumnezeu in inima ce sa faci? Raspunsul nu e greu de aflat...

 Daca nu ai doi copii, nu poti participa la Invatamantul cu Frecventa Redusa. Adica ceva ce nu te-ar obliga sa stai in acel urat Bucuresti permanent....Nu e nici logic si nici biblic, dar ca sa cer asa ceva inseamna sa cer prea mult de la un ITP care are probleme foarte serioase cu viziune biblica sau cu logica. Nu intru in amanunte, dar ce s-a intamplat acolo nu demult denota o lipsa de conectare cu adevarul biblic. Dar conteaza?
 Niciodata nu am apreciat firmele care cer de la clienti sume in euro. Traiesc intr-o tara care nu are prea multi angajati platiti in euro, de aceea nu vad sa fie corect ca produsele si serviciile vandute sa fie in euro. Si totusi de ce ITP o face? Poate isi plateste angajatii in euro!... Nu stiu!...
 Uitandu-ma pe site-ul blamatei Universitati Spiru Haret am constatat ca sumele cerute sunt in lei, si culmea, majoritatea mai mici decat ce cere ITP-ul. Deci fabrica de diplome Spiru Haret, cere de regula mai putin bani, pentru a scoate licentiati fara viitor si loc de munca.
 Sincer atunci cand eram la un pas ca sa incerc sa devin student la ITP in 1991, nu imi aduc aminte de taxe atat de impovaratoare. De fapt, nu imi aduc aminte ca ele sa fi existat de nici un fel. Nu am avut niciodata un salar mare si deci cum as fi putut sa ma intretin daca taxa ar fi fost ca acum, dar mai ales daca nevoit sa stau in caminul ITP-ului ar fi trebuit sa achit o taxa, ca cea actuala de 210 lei pe luna. Nu mai vorbesc de hrana.
                                                               **************
 Unde s-a impotmolit credinta crestina? Unde doar cel bogat poate sa ajunga slujitor al lui Christos? Unde s-a blocat slujirea de vedem ca nu poti sluji decat daca nu ai arginti multi la tine? Nu imi spuneti de cheltuielile ITP-ului, care evident sunt reale, nu sunt naiv sa le contest, dar care frizeaza ridicolul, caci daca Biserica este o Institutie sau o Fiinta Supranaturala, invatand Adevarul in cadrul ei, totusi acest invatamant devine "institutie de invatamant privat", cu nimic diferit unui Spiru Haret, care vrea bani....Hartii de valoare pentru hartii de non-valoare.
 Imi aduc aminte ca s-au facut colecte speciale pentru ITP cand eram tanar. Ce se facea cu banii aceea? Nu stiu! Erau ajutati studentii de acolo? Probabil. Sau poate ca nu! Dar nu imi pare rau o secunda cand am dat ca Domnul Christos sa fie propovaduit. Imi pare rau insa pentru fiecare leu dat din saracia mea, lideriilor care ulterior s-au laudat cu realizariile lor religioase: cladiri, microfoane, difuzoare, orgi, microbuze, WC-uri, amvoane din lemn sculptat, covoare, plasme, videoproiectoare, laptopuri, care toate erau de folos, dar nu erau esentiale pentru mantuirea cuiva!
 As fi curios sa stiu cine poate scrie azi cu un sfert din puterea si harul a ceea ce a scris apostolul Petru, un pescar...Sau apostolul Ioan... Sau un vames obisnuit cu cifre precum Matei...Cine l-a invatat la vreun ITP evreiesc curajul, dedicarea, sinceritatea, puterea pe un salbatic precum Ioan Botezatorul? Omul care era imbracat cu o piele de animal si manca niste lacuste si miere salbatica. Si totusi in smerenia si iubirea sa fata de Dumnezeu devenea cel mai mare om nascut din femeie...
 Cati oameni care dau 550 de euro pe an acestui Institut, ard pentru Christos cand ies de pe bancile scolii teologice? Iar daca cineva imi va spune de cresterea numarului penticostalilor din tara sau din lume, aceasta nu are legatura cu ITP-ul cuiva... Nu formele de Invatamant privat, ci Adevarul poate convinge inimile pacatoase.
 Daca spunem ca Domnul poarta de grija pentru cei care vor sa iI fie slujitori, pentru studentii carora li se cere 550 de euro, de ce pentru cei ce iI sunt deja la ITP slujitori (profesori, lectori, decani si ce or mai fi acolo) pare a nu le purta de grija si au nevoie da bani multi pentru ei ca sa invete pe altii? Vedeti asta e intrebarea! De ce tratam in mintea noastra lucrurile diferit? Doar daca intradevar lucrurile nu sunt cumva total diferite. Daca sunt lucrurile diferite avem poate o problema mai mare decat crislamul... Daca Biserica nu poate sa aiba invatatori, dar are profesori si lectori, ceva merge gresit. Daca nu mai are vazatori adevarati, dar are studenti care devin pastori si care platesc regeste pentru a fi platiti ulterior binisor sau chiar bine, cu avantajele de rigoare si mai ales sa ai un serviciu sigur, asa ca in comunism. Caci cati au auzit de pastori someri?
 Uitati-va cu atentie! Majoritatea celor ce se intampa aiurea, sunt porcariile celor ahtiati de bani! Biserica scade atunci cand  pe temelia ei incepe sa curga aur, dar creste cand pe temelia ei curge sange. E trist, dar cred ca e adevarat. Democratia originala si nenorocita ne-a sedus cu s(z)oi de no limit. Ai bani poti totul, nu ai, esti nimeni! Din pacate valorezi ce ai in seif, nu valorezi ce ai in inima! Ai 550 de euro pe an poti fi pastor, poti sluji, te poti implica...Nu ii ai, nu esti! Esti nimeni!
 Si totusi El si-a ales ca fiind ai Lui, nu pe cei cu posibilitati, a respins oferta de a avea totul din aceasta lume...Ce ar zice El cand a-L sluji e conditionat de ce ai, nu de ce esti? Asa cum a iesit din sinagoga, ar iesi si din biserica care Il vede doar din prisma interesului! Poate gresesc eu, dar ceva in aceste ultime zile trebuie sa se schimbe. Nu se poate ca Biserica sa imbratiseze la infinit valoriile lumii, sa se ghideze dupa politica ei... Sa devina parte din sistemul rapace al iubirii de bani. Ganditi-va, iar daca gresesc, spuneti-mi-o!

9 comentarii:

  1. ITP nu mai este scoala de pastori, cum era pe vremea comunismului din Romania. Se pare ca nu ai facut o actualizare la computer la tine, care te-ar costa vreo 30 eur, nu 550. Mai bine citesti Biblia si te rogi mai multi si cauti fata Domnului. Iti pot face eu diploma, daca ai nevoie, na!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare frate ca tu nu ai dreptate taxa este 550

      Ștergere
  2. ...sa devii pastor PLATIT;
    pastori sunt de doua feluri:
    cei cu inima de pastor, chemati sa fie pastori, si pastori de meserie, pastori platiti;
    nimic nou sub soare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deja ai facut predica de 2 puncte, pastori platiti si pastori chemati. Mai este si un al treilea punct: pastori care au oi pe care le mulg si le tund. Punctul 3 este interpretabil, te las pe tine sa dezvolti. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punctual meu de vedere pastorii de care vorbiti sunt la punctul doi; E bine ca nu sunt sterpe! Ori pe cele sterpe le alunga!

      Ștergere
  4. Si daca as vorbi despre un punct zero? Depre ceva ce nu exista in cele ce credem din Sfanta Scriptura?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Garantiile fabuloase pe termen extrem de lung.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oile Mele aud glasul Meu.Credinta e o descoperire nu e pentru orisicine.Domnul Isus a venit sa propovaduiasca Evanghelia saracilor.Dumnezeu este manifestat in simplitate.Cercetati Scripturile caci acolo gasiti Afevarul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dumnezeu este descoperit in simplitate nu in lucruri mari.El nu priveste la fata omului sau la banii lui.El locuieste in inima omului nu in cladiri facute de mana omului.mai repede este salvat cel sarac dar cu sufletul curat

    RăspundețiȘtergere