duminică, 24 mai 2015

Evadare din Lagarul 14 - Blaine Harden (un gand despre aceasta carte)


 Nu scriu acum o recenzie a acestei carti. Nu cred ca m-as pricepe sa o fac. Am vazut-o in cateva librarii cu vanzare online, inclusiv in librarii crestine si cred ca este o carte care arata fata unei lumi reale, cu toata nenorocirea ei. Biblia ne spune ca vremurile din urma vor fi vremuri grele. Cineva imi povestea ca cuvantul grecesc pentru vremurile grele (ceva spus soft pentru hard), este acelasi folosit pentru omul demonizat din Gadara. Cu alte cuvinte traim vremuri demonice, daca amicul meu mi-a dat o informatie corecta.  Daca nu, oricum nu s-a inselat prea mult!...

 Am citit aceasta carte de curand si impresioneaza!  Credeam ca stiu cate ceva despre Coreea de Nord! Acum am aflat mult mai multe. Durere si amar. Suferinta si...suferinta si mai mare. Un copil nascut intr-o tara-inchisoare, in acel stat-inchisoare, intr-un lagar, purtand "vina" hotarata politic de comunisti, pentru parintii sai, transmisa automat lui, vina-pacat pe care in mod paradoxal nu o va afla niciodata!
Abuzat, urat, batut, mintit, chinuit, torturat de la nastere, nu invata ce e iubirea sau mila. Devine un denuntator, o fiinta oribila ce incearca sa supravietuiasca. Singura dorinta adevarata e sa se sature cu o mana de orez... Va vedea ucisa pentru cinci boabe de porumb o fetita ce le "furase" si care nu avea mai mult de sase ani de invatatorul lor, o bruta de gardian. Va deveni insensibil, urand si fiind urat, un om fara mila, un animal, cum se defineste mai tarziu pe sine, atunci cand incepe sa aiba repere etice, umane, intr-o lume "normala", din China, SUA sau Coreea de Sud.
 Reusind miraculos sa evadeze dupa o copilarie si adolescenta a suferintei extreme ce devine normalitate si banalitate pentru copii nascuti si crescuti in lagarele comuniste ale Coreei de Nord,  descopera o alta lume, incepe cu ajutorul unor oameni adevarati, unii fiind crestini (si personal cred ca ei au avut rolul cel mai important), sa inteleaga compasiunea, ce inseamna regretul, durerea raului infaptuit mamei si fratelui sau, iubirea, sentimente la care se adapteaza greu, foarte greu, incepe sa creada in Dumnezeu, o notiune total straina intr-un lagar nord-coreean, cu toate ca cetatenii acelei tari cred ca familia conducatoare Kim este Trintatea dumnezeiasca.  Va rog sa o cititi, cu tot izul raului care razbate din paginile sale, un noroi demonic, un abur otravit, care nu se poate abandona pur si simplu inchizand cartea, si pare cu neputinta unei inimi bune, sau ma rog, uneia normale, sa creada ca asa ceva se intampla undeva pe aceasta Planeta. Am simtiti acest rau, ca in nicio alta carte, dar trebuie sa strabatem si Valea Umbrei Mortii ca sa intelegem cat de impresionanta e viata... Si dati-mi voie sa spun ca doar unui prost i se poate intampla sa fie un impierit, si sa nu vada lumina lui Dumnezeu in punctele cruciale ale vietii acestui tanar! Dumnezeu cu enorma Sa bunatate razbate din cartea aceasta, si daca exista vreodata speranta e doar El si in El!
 Cititi-o! Banii dati pe carte sunt putini fata de ce veti afla!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu