luni, 3 august 2015

Măreția creștinismului... măreția evoluționismului?!...

 Citesc o carte nouă. Cică e creștină că titlu așa arată: Mareția creștinismului! Autor: Dinesh D'Souza. Un apologet creștin originar din India. Începe frumos, continuă plăcut, dar ajung și la partea neplăcută în care "mareția creștinismului" dispare pentru a face loc apologeticii evoluționismului contra darwinismului (sic!). Creaționismul nu este crezut de autor, în schimb vede în evoluționism modul cum Dumnezeu l-a adus pe Om la forma sa actuală. Adică de la simplu la complex, de la o celulă din Oceanul Primordial, la o nevertebră care probabil ne-ar crea repulsie văzând-o cum arată, la pește, apoi peștele ce iese din Ocean pentru a se târâ pe uscat, devenind șopîrlă, dinozaur, mamifer, maimuță și apoi iată Omul! Iată-l pe Adam și iat-o pe Eva. De aici începe Biblia creștină a autorului, că înainte era biblia sa evoluționistă oricum mai credibilă decât aia creștină, și nu-i așa? măreață.  Cazul lui nu e singular din păcate. Un alt creștin evolutionist m-a intrigat cu modul in care vede  evoluționismul ca ne având probleme cu religia. Ba chiar par a se completa. Acesta e Francis Collins care a scris Limbajul lui Dumnezeu. Spunea acesta că numai o persoană neserioasă ar pune la îndoiala evoluționismul. Eu nefiind un om serios nu am atâta încredere în tot ce s-a speculat în materie de știință de vreo doua sute de ani încoace. Minciuna stă la masă nu doar cu regii, ci și cu toți cei ce vor să devină regi peste domeniile stiinței.


 Așa cum văd eu problema acceptării cu ușurinta a evoluționismului, ea ridică câteva probleme, cel puțin trei:
1. Apologetul D'Souza spune că este imposibil ca în vremea dinozaurilor să fi trăit și oameni. Asta înseamnă că răul nu a apărut în lume odată cu omul, ci a existat mai devreme. Factorii care i-au determinat apariția nu sunt cunoscuți, dar nu au cum să fie umani. Unii dinozaurii erau ierbivori, iar alții carnivori, ceea ce înseamnă ca răul  exista în mod evident din vremea aceea, rău care în perioada de 1000 de ani de domnie a lui Christos va fi eliminat (Atunci, lupul va locui împreună cu mielul şi pardosul se va culca împreună cu iedul; viţelul, puiul de leu şi vitele îngrăşate vor fi împreună şi le va mâna un copilaş; vaca şi ursoaica vor paşte la un loc şi puii lor se vor culca împreună. Leul va mânca paie ca boul) Isaia 11:6-7. Deci contrar evoluției  deja fapta lui Adam atinsese toate sferele existentei terestre. In Romani 5:12 scrie:" De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit…".
 2. Evoluția lui Adam și al Evei ne arată, gândesc eu, că aceștia au avut părinți. Părinții lor însă nu au fost oamenii, homo sapiens la modul absolut și total, precum cei doi. Și aici văd apărând o problema de etica divină care complică lucrurile nemasurat: i-a trimis Dumnezeu în iad pe părinții primului cuplu care este descris în Sfânta Scriptură pentru că acestora nu li s-a revelat Cuvântul lui Dumnezeu, acești părinți nu credeau și pedeapsa eternă era ce meritau? Dar poate că neexistând o Lege păcatul (exista rău nu-i asa?) nu era ținut în seamă?  Sau dimpotrivă toate ființele  de la umila amibă la  proto-oameni, au mers în rai, dar acum dintr-o decizie dură și de neînțeles, primului cuplu de oameni li se cere sa asculte de Cuvântul lui Dumnezeu, altfel vor fi pedepsiți cu moartea, știindu-se prea bine că vor păcatui.
3. Dacă numai lui Adam i s-a dat suflare de viață, ce era aceea? Viață pur si simplu? Căci atunci înseamnă că parinții lor nu au existat niciodată. Dacă era suflet, atunci de ce atâta duritatea și lipsă de iubire din partea lui Dumnezeu care nu a dorit sa le dea și părințiilori, bunicilor și străbunicior primului cuplu cu adevărat uman? Căci până la urmă ce este omul?
  Nu știu dacă acești autori ce zic că sunt creștini s-au gândit la aceste probleme, când ard pe altarul evoluționist jertfele minții lor și tratează chestiunii importante în suspans, nu doar ce găsim scris în Genesa, dar mai important problema răului, a păcatului originar, a sufletului, a dragostei lui Dumnezeu. Un bolovan de om cum e Papa Francisc spunea nu demult că Dumnezeu nu este magician, și cred că a fost înainte de a consuma în Bolivia frunze de coca, din care se extrage cocaina, căci altfel viziunea sa ar fi fost poate diferită, că El a creat lumea și ființele de pe ea în miliarde de ani. Cu alte cuvinte atotputernicia lui Dumnezeu a trebuit să recurga nu la sine însăși, ci la ajutorul dat de evoluției, căci, nu-i așa? Dumnezeu nu e magician, nu face nimic deodată. Nu are cum, nu se descurcă, ne învață liderul catolic. Ce facem însa cu un Isus Christos care iși vede Tatăl cam magician: Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: ‘Avem ca tată pe Avraam!’ Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam. (Matei 3:9). Ceea ce spune Isus acolo e clar o imposibilitate pentru mintea umana, dar nu și pentru Dumnezeu! Fii ai lui Avraam din niște pietre aflate acolo de mii de ani înainte de Avraam? A ce pare că sună asta dacă nu a nebunie divină, mai înțeleaptă însă decât înțelepciunea și știința umană? Și atunci de ce să nu pot crede că Dumnezeu a făcut totul așa cum spune Geneza? Știi, acceptăm evoluția, da' ne luptăm împotriva darwinsmului rău și ateu! ne zice Dinesh DSouza. Dar de când a devenit evoluționismul creștin? Când el spune clar că nu e nevoie de un Autor divin, ci de condiții pentru ca o specie să devină alta specie?
 Biblia ne spune ce ni se întamplă: Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi, iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu, având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia. 2Timotei 3: 1-5. Nu e evident? Forme de evlavie, dar tăgaduind puterea lui Dumnezeu, că El poate instantaneu crea Universul! Că-i trebuie miliarde de ani, El care nu e cuprins în spațiu și timp, pentru a crea totul.
 Nu sunt naiv! Evident că a existat o micro-evolutie. Leul, de exemplu, a început să mănânce ierbivore, deci stomacul său instantaneu, probabil, a trecut de la capacitatea de a digera iarbă la carne. Și alte specii au suferit mutații majore într-o clipita, dar să fim serioși nu a însemnat că leul a devenit câine, sau crocodilul pasăre și a zburat.
 Sunt dezamagit, dar nu de banii dați pe astfel de cărți. Titlurile lor seducatoare în sens bun le recomandă pentru a fi citite, și până la urmă Apostolul Pavel zice să cercetăm toate lucrurile, păstrând ce este bun. Dar poate și librariile creștine care se respectă ar trebui să avertizeze cititorii despre ce vând. E inadmisibil ca librarii cu pretenții creștine să vândă cu nonșalanta cărți care il neagă, il hulesc, il dușmănesc pe Dumnezeu, ale unor autori atei plin de întuneric precum Richard Dawkins, doar pentru un scarnav profit. Uitați-vă dacă mint la ce vinde libraria Gramma librărie care vinde pentru suflet (sic!). Și noi îi ajutăm să crească, să se dezvolte, să ne aducă toate mizeriile lor în casă noastră! Le dăm banii noștri și tăcem!...
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu