luni, 28 septembrie 2015

Lee Strobel – Pledoarie pentru Creator



(scurta recenzie a cartii)
 Lee Strobel s-a nascut pe data de 25 ianuarie 1952, în Arlington Heits, Illinois, SUA. Este jurnalist, autor de carti crestine, apologet, pastor.
 Este licentiat în jurnalism al Universitatii din Missouri si obtine masteratul în drept al Scolii de Drept Yale. Lucreaza ca ziarist la The Chicago Tribune si alte publicatii timp de 14 ani. Se casatoreste în 1972 cu Leslie Hardler. Aceasta din agnostica devine crestina dupa cinci ani de convietuire cu Lee. Convertirea ei nu s-a soldat asa cum credea el cu un divort, dimpotriva acesta vede o transformare reala în viata sotiei sale. Elementele pozitive din viata ei îl intriga si cu toate ca este un ateu declarat, acesta se întreaba cum poate un Dumnezeu inexistent sa transforme o persoana. Începe un fel de studiu, care nu se termina decat abia peste 20 de ani, în care intervieveaza mai multi oameni de stiinta despre posibilitatea existentei lui Dumnezeu. Studiul sau va apare sub forma cartii Pledoarie pentru Creator.În urma doveziilor stiintifice clare ce arata catre un Creator, devine crestin.
 Din 1987 pana în anul 2000 este pastor si învatator în biserica Willow Creek Community din South Barrington, Illinois, dupa care activitatea sa se va concentra pe scris si programul TV Faith Under Fire unde este gazda. Va continua sa predice ocazional în bisericiile unde va fi invitat.
 În 2007 primeste titlul onorific de doctor din partea Southern Evangelical Seminary ca o recunoastere a lucrarii sale apologetice.
 Scrieriile sale cele mai importante sunt: Pledoarie pentru Creator, Pledoarie pentru Christos, Pledoarie pentru Credinta, Pledoarie pentru Isus cel adevarat, Pledoarie pentru Har, Pledoarie pentru Crestinism, Ambitia, O aventura neasteptata.
Pledoarie pentru Creator

 În 1966 Lee Strobel devine ateu la o ora de biologie în care un profesor îi va prezenta unul dintre cele mai importante experimente facute vreodata, si anume experimentul lui Stanley Miller, un tanar absolvent de facultate, care era convins ca reproducand conditiile initiale de pe Pamant, va reusi în conditii de laborator sa produca viata. Foloseste elemente precum apa, amoniac, metan, hidrogen, vaporii lor amestecandu-se vor fi supusi unui arc electric care la cateva zile vor determina aparitia unor aminoacizi simpli. Strobel intelege din acest experiment ca viata a aparut fara interventia supranaturala a lui Dumnezeu si decide sa adopte ateismul.
 Multi ani mai tarziu, autorul investigheaza posibilitatea existentei lui Dumnezeu, dar nu prin mijloace teologice, ci chiar prin cele stiintifice. Abordeaza mai multi savanti fiecare cu domeniile lor de activitate. Unul dintre ei este Jonathan Wells . Acesta îi explica Lui Strobel ca asa numitul arbore al vietii pe care Darwin l-a descoperit nu este real, nu exista nicio dovada clara ca fiintele existente actual ar avea stramosi comuni, acestia nu exista, cum nu exista verigile lipsa, tranzitorii, dintre diferitele specii.
 Trecand la cosmologie Strobel afla ca pana la începutul secolului XX Universul a fost considerat fara început si sfarsit, dar ca Einstein a fost cel care a descoperit prin Teoria relativitatii faptul ca Universul are un început si un sfarsit. În 1929 astronomul Edwin Hubble a descoperit ca galaxiile se îndeparteaza una de cealalta, demonstrand din nou ca un Univers în expansiune, arata ca într-un trecut îndepartat, totul era concentrat într-un singur punct, o singularitate. Big Bang-ul este o teorie acceptatî de majoritatea oamenilor de stiinta actuali. William Lane Craig, filosof al religiei, vine cu un interesant argument în favoarea Creatiei, Argumentul Kalam care contine trei premise: 1. Orice exista are o cauza. 2. Universul a avut un început. 3. Universul deci are o cauza. Ceea ce rezulta de aici este ca Cel care a creat Universul trebuie sa fie dincolo de spatiu si timp, o fiinta imateriala.
 Robin Collins, licentiat în matematica si fizica explica precizia formidabila cu care sunt acordate fortele nucleare si cele ale gravitatiei, orice mica diferenta în plus sau în minus avand consecinte devastatoare asupra vietii si chiar a existentei Universului în ansamblu. Sansele ca acestea sa fie atat de precise  sunt de 10^28 ( 10 urmat de 28 de zerouri).
Guillermo Gonzales, astronom, îi arata necesitatea celor 20 de însusiri pe care trebuie sa le aiba o planeta în acelasi timp pentru a exista: apa, atmosfera cu oxigen, camp magnetic suficient pentru a bloca radiatia solara, planeta sa fie pe o orbita la o distanta rezonabila fata de soare, temperaturi si masa potrivita, o pozitie în fasia îngusta a zonei de locuit a unei galaxii spiralate, platforme continentale vaste etc. Sansa ca acestea sa fie toate în acelasi timp si acelasi loc este 1 la 10^15. Ceea ce face improbabila existenta a înca unei planete în galaxie care sa fie un suport real pentru viata.
 Organismele prezinta în dovada masinariilor biologice explicata de savantul Michael Behe, imposibilitatea ca acestea sa fi evoluat din altceva trecand prin etape succesive. Ele au fost create într-un mod surprinzator, asemanator masinarilor actuale create de om, dar folosind elemente chimice si biologice.
 Autorul afla acum si despre experimentul lui Miller care la determinat sa devina ateu, ca nu a fost un real succes, pentru ca hidrogenul ar fi lipsit, fiind mai usor decat aerul, iar în lipsa lui aminoacizii nu pot aparea. De asemenea ADN-ul care poarta informatia în fiecare fiinta indica spre un Creator. Stephen C. Mayer este sceptic la ideea darwinistilor care afirma ca informatia s-ar fi autocreat din cauza reactiilor chimice si fizice. Nimic nu probeaza aceasta idee.
 În final Lee Strobel îl intervieveaza pe J.P. Moreland cu privire la natura constiintei, daca ea este de natura fizica,  daca este doar creierul în actiune sau daca exista si suflet.
Concluzia lui Lee Strobel este: „Veti afla ca Universul este guvernat atat de legi fizice, cat si de legi spirituale. Legile fizice ne ghideaza catre Creator; legile spirituale ne spun cum Îl putem cunoaste personal, azi si întotdeauna.“

Daca v-am starnit interesul, cartea se afla disponibila aici: Libraria Maranatha

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu