luni, 19 octombrie 2015

Atributele lui Dumnezeu - A.W. Tozer



 Aiden Wilson Tozer s-a nascut in Newburg, Pennsylvania, SUA, in 21 aprilie 1897, intr-o comunitate saraca de fermieri. In orasul Akron se intoarce la Dumnezeu la 17 ani. Fara sa fie pregatit intr-un seminar teologic, in 1919 i se ofera posibilitatea de a deveni pastor. Va pastori biserici din SUA si Canada timp de 44 de ani. Fiind un autodidact isi va suplini educatia care ar fi trebuit sa o primeasca in liceu si la facultate, primind doua doctorate onorifice in teologie si de asemenea, va deveni editor al Alliance Weekly Magazine.
 Analizand viata bisericilor crestine va fi dezamagit de tendinta lor de a se manifesta tot mai mult ca lumea din afara. De aceea pe tot parcursul vietii si lucrarii sale, Tozer a chemat biserica sa se intoarca la un crestinismul autentic prin care s-a caracterizat biserica primara – sfintenie si o credinta neclintita.  Aceasta va fi si tema celor mai multe dintre cele 40 de carti scrise de Tozer dintre care amintim: In cautarea lui Dumnezeu, Atributele lui Dumnezeu, Ce s-a intamplat cu inchinarea?, Nascut dupa miezul noptii, Radacina celor drepti, Cunoasterea celui Preasfant, O credinta tulburatoare.

 Traind o viata simpla, lipsita de materialism Tozer si sotia sa, nu au avut niciodata o masina, circuland cu autobuzul sau trenul. Chiar si cand a devenit un scriitor crestin foarte cunoscut el a renuntat in multe cazuri la drepturile de autor pentru a-i ajuta pe cei sarmani.
 A.W.Tozer a murit in 12 mai 1963. Mormântul său din Akron, Ohio, este gravat cu un simplu epitaf: A.W.Tozer – Un om al lui Dumnezeu.



 La fel ca si in alte carti ale ilustrului scriitor crestin, Tozer vede lipsa Bisericii crestine, decaderea ei lenta, dar periculoasa, patrunderea in cadrul inchinarii sfinte a credinciosilora unei tendinte spre distractie, dar ce este mai grav lipsa unei viziuni clare despre Dumnezeu. Intr-o lume in care omul nu se mai teme de Dumnezeu , transformandu-L intr-un batran blajin, chiar senil, care nu mai are copii, ci doar nepoti flusturatici, care cu un zambet strengaresc moaie inima „batranului” Dumnezeu, permitandu-si apoi sa faca tot ce le trece prin cap, Tozer atrage atentia ca si crestini incep sa-L perceapa pe Dumnezeu intr-un mod oarecum asemanator, Dumnezeu fiind cumva abandonat in favoarea unei imagini deformate. Nemaifiind constienti de imaginea Adevaratului Dumnezeu tindem sa adoptam o imagine cu un Dumnezeu slab, neputincios, lipsit de atributele pe care Biblia le afirma. AW Tozer pe parcursul paginilor cartii sale ne prezinte atributele divine ale lui Dumnezeu in numar de douazeci, atribute care nu sunt cumva independente unele de celelalte si nu se stanjenesc unele pe celelalate, nu sunt unele mai presus decat altele, ci toate impreuna arata cine este Dumnezeu. El nu este doar bun sau sfant sau vesnic etc. Eroarea pe care unii oameni o gandesc este aceea ce El este Dragoste, ceea ce iL face sa nu poata fi Drept, sa fie plin de compasiune, fara sa fie si Sfant si Perfect in acelasi timp.
 Scriitorul are smerenia necesara oricui abordeaza un subiect transcedental de acest fel, sa recunoasca greutatea de a-intelege vasta Persoana a lui Dumnezeu cu mintea umana, e normal, caci noi fiinte limitate, incercam sa-L percepem pe Dumnezeu care este de necuprins. Si totusi El a pus in noi capacitatea de a-L percepe, de a-L cunoaste, de a-L intelege cu toata statura noastra limitata si imperfecta. De aceea putem privi impreuna cu autorul la cele douazeci de atribute pe care Biblia ni le reveleaza despre Dumnezeu: infinitate, imensitate, omniprezenta, omniscienta, dreptate, iubire, transcendenta, perfectiune, sfintenie, existenta, imanenta, har, bunatate, suveranitate, credinciosie, eternitate, omnipotenta, intelepciune, indurare, imutabilitate, fiecare dintre aceste atribute acoperind cate un capitol din cartea sa.
 Fara a-L vedea pe Dumnezeu asa cum, fara ca ochii nostri sa fie doar la El este orice incercare de reinviorare, de revigorare a Bisericii este inutila. Prediciile moderne, de actualitate, pline de stiri preluate de la Tv sau din ziare nu ajuta cu nimic, daca predica nu este centrata doar pe Dumnezeu si pe jertfa Fiului Sau, considera AW Tozer in cartea sa.
 Atributele lui Dumnezeu este deci o carte care nu ar trebui ratata, fiind mai actuala decat acum aproape 60 de ani cand au fost rostite predicile ce o contin. Viata crestina nu a devenit una mai aproape de Dumnezeu, ci dimpotriva, mai departe, dezvaluind nu neputinta lui Dumnezeu de a se manifesta in Adunarea crestina – Tozer tocmai asta vrea sa desfiinteze din mintea si inima credinciosilor - ci lipsa noastra de dorinta sfanta si curata dupa Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu