luni, 21 decembrie 2015

Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? - Ravi Zacharias



Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu?  - Ravi Zacharias

 Ravi Zacharias s-a nascut in 26 martie 1946, in India, in Madras, intr-o familie de crestini indieni. La 17 ani devine ateu si aflandu-se intr-o adanca deprimare incearca sa se sinucida. Pe patul de spital un lucrator crestin ii vorbeste de Dumnezeu din Evanghelia dupa Ioan capitolul 14. Se intorce la Christos acolo in suferinta sa.
 In 1966 emigreaza in Canada. In 1972 se casatoreste cu Margaret Reynolds, cu care are trei copii. Va studia la Trinity Evangelical Divinity School si Trinity International University, devenind unul dintre cei mai valorosi apologeti crestini actuali. Va predica in zeci de campusuri universitare, in tari in care dictaturile erau inca prezente precum in Cambodgia sau Rusia mai tarziu, in fata generalilor rusi, la numeroase persoane de pe intreg mapamondul, aparand credinta crestina, oriunde aceasta va fi lezata de ateism si secularismul post-modern.
 Cartile lui Ravi Zacharias, splendide din punct de vedere intelectual si spiritual, aduc idei proaspete si clare despre valorea credintei, in special a celei crestine, lasand ateismul in „offsaid” psihic si spiritual.


 Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? Este o carte de capatai al acestui valoros apologet si cred ca nu exagerez cu nimic, al unui crestinism aflat sub asediul unui secularism agresiv. Scrisa aproximativ acum 20 de ani, nu numai ca ea nu si-a pierdut stralucirea, valoarea, greutatea spirituala, ci dimpotriva ea straluceste prin ideile aduse intr-o lume ce isi defineste neantul, intunericul ca virtute, carare de urmat.
 Ravi Zacharias reuseste sa arate ca intr-o lume sumbra, neagra, fara Dumnezeu, omul se inalta pe sine, se crede Zeu, in timp ce semenul ii devine un obiect neinsemnat. Nazismul si comunismul cu ale lor lagare arata ce se poate inalta pentru a construi utopice societatii, in care omul este doar un cumul de celule si gene. Anhilate atunci cand statul considera debarasarea de ele necesara...
 Aceasta paradigma nu poate fi explicata de termenii ateismului, dar religia crestina o poate face.  Omul fara Dumnezeu poate trai fizic, dar spiritual, psihic se confrunta cu dilema unui „accident” cosmic, fara rol si mai grav, fara sens, ceva ce incepe in haosul primordial terminandu-se in neantul final...
 Christos Isus, ne spune autorul spre final, dupa ce dezbate cu argumente religii fara fond, este Unic. Isus spune despre Sine ca este Adevar, Cale , Viata, afirmatii care exclud ideea ca orice religie e o cale spre eternitate, identica in esenta, diferita in manifestare... Zacharias arat clar ca credinta crestina este realitatea exclusivista spre Cer, nu o alta cale spre Dumnezeu. Adevarul este exclusivist, arat apologetul, subilinind ideea unui Christos care nu spune despre Sine vorbe mari, in timp ce traieste atat de umil, ci doar ca El spune Adevarul.
 Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? a lui Ravi Zacharias nu este o carte pe care poti sa o citesti intr-un banal rezumat. In felul ei este o carte de matematica spirituala, cu formule, teoreme, idei precise, daca ma pot exprima asa, cu incercarea anhilarii falsului, pe baza revelarii Adevarului. Dar cum nu se pot rezuma formule matematice, e imposibil sa rezumi cartea sa. Ea trebuie citita, gandita, analizata, inteleasa, si doar apoi trase concluzii. Nu inainte!

3 comentarii:

  1. "Cartile lui Ravi Zacharias, splendide din punct de vedere intelectual si spiritual, aduc idei proaspete si clare despre valorea credintei, in special a celei crestine, lasand ateismul in „offsaid” psihic si spiritual".
    Intelectual si spiritual sunt antagonice, la fel ca si psihic si spiritual, sunt in opozitie, se anihileaza intre ele! Intellectual si psihic (suflet) merg impreuna, dar niciodata nu merg impreuna cu spiritualul(Spiritul lui Dumnezeu. Mai simplu spus, ce e intellectual e firesc (carnal), ce e spiritual e spiritual (duhovnicesc). Adam a fost creat un suflet viu, Cristos un duh datator de viata. Astea sunt cunostinte de baza pentru crestini!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere