luni, 25 iulie 2016

Incertitudini și imprevizibilități?

 https://tuzdicoz.files.wordpress.com/2011/10/corabie-furtuna.jpg Nu există vînt favorabil celui ce nu știe încotro se îndreptă.


  Eseistul Andrei Cornea spunea acum cîteva zile într-un editorial interesant (Și a fost un camion...) că ceea ce unește Brexitul, cu atentatul de la Nisa, cu tentativa de lovitura de stat din Turcia, ascensiunea populismului în Europa și SUA, și evident revizionismul rusesc, ar fi imprevizibilitatea.
  Desigur dacă totul e o necunoscută, dacă viitorul nu poate fi în nici într-un caz cunoscut, incertitudinea va domina și iși va da mereu deplina măsură. Va fi nevoie de viitorologi platiti bine, specimene umane construind un viitor pe idei de nisip, pentru a sesiza orice modificare, orice nuanță în geopolitică care să ne dea, poate, un rezultat care să ne mulțumească sau mai bine zis să ne fenteze.  Va fi mai greu să prevezi astfel un tot, decît o măsură. Sau poate va fi invers!

 Nu știu dacă atunci cînd prin anii '80 în Germania sau Italia, extrema stîngă sau dreaptă teroristă - detonau bombe în gara Bologna și îl răpeau ceva mai înainte pe un prim-ministru italian, Aldo Moro (care paradoxal și inexplicabil a intrat într-un soi de folclor neoaș, în spațiul miorit românesc, cu sintagma - ai viața lui Aldo Moro, ce exprima o viață cumplită, cu toate că nu viața i-a fost cea mai grea, ci asasinarea lui de către Brigăzile Roșii- răpciugoșii ăia susținuți de STASI, de care știa și Securitatea), ar fi condus la ideea unui Islam intens, extremist, care ucide fără noimă prin 2016, cam peste tot în Germania unificata.
 Fiind fan al Bibliei, nu datorită unei seducții de genul Tata are pîine - daia fac ce spune El, flamînd fiind mă reped la ea și evident mai puțin la El, doar pentru o simplă și suficientă iertare- ci pentru  faptul că poate eu, nici macar nu valorez cît respectiva pîine, am căutat să înțeleg și să vad dacă adevărul poate fi testat cumva de unul ca mine... Culmea a fost că da. Nu o citesc dintr-un fel sacerdotal, insipid, plictisit, netulburat, nici măcar cînd camerele TV Trinitas îmi arată (non)valoarea unei citiri și predicări scîrbite, lălăite, cîntate, ci interesul meu e, cred eu, mai pur: să îi văd lumina. Și cînd m-am pus pe un taler, eu și Sfînta Scriptură, într-un mod poate stupid și ticălos, nu eu eram cel mai devotat, mai valabil, mai greu, ci EA cu adevărul Ei! Eram ușor, indiferent de propria greutate.
 Biblia spune în Cele 10 porunci să nu ucizi. Islamul spune să îi ucizi pe cei necredincioși, neavînd un Dumnezeu plin de rabdare, care așteaptă pînă la final pocăința. Biblia spune că în lumea de dincolo va fi pace, bucurie în Dumnezeu, lumină, odihnă în Duhul Sfant, nu carne și sigur, nu sex. Islamul promite, nu știu dacă la toți, credincioșii ei, dar nu cred, 72 de fecioare pentru sex (sic!) intens și veșnic. Ele își vor continua viața nefericită de pe acest Pamant, într-un iad masculin perpetuu. Sau va fi vorba de clone feminine, fără posibilitatea vreunei reacții umane, să nu mai zic divine...  Un Paradis în care doar unul din 73 are voie să fie fericit. Acesta este zeul Allah - cel îndurător și milostiv, de care vorbește Coranul scris de un om murdar sufletește, o lepră umană, precum Mahomed - cu el fie tot ce a dorit altora!
 Cartea Sfîntă a Creștinismului vorbește despre viitor, și culmea este că nu are incertitudini. Lucrurile se vor strica, oamenii vor fi obsedați de bogăție, de propriile plăceri, de personalitatea lor, de blestemații de bani. Iar dragostea celor bine-intenționați se va raci, credința va dispărea ușor, ușor, lăsînd locul amăgirii și necredinței. Nu e așa lumea noastră?
 Sfînta Scriptură nu are imprevizibilități și incertitudini! Nici măcar cum e Coranul care se poate modifica oricînd  prin voia zeului oriental-Allah. Biblia poate fi dusă ca argument pînă și in fața lui Yahweh... Și El nu își va disprețui Cuvîntul!... Cu acest Cuvînt poți să te aperi înainte îngerilor și demonilor, să-i ceri lui Christos împlinirea celor spuse acolo, să îți ceri dreptul!...
 Dar tot Ea nu ne dă cifre - atîția vor muri în Germania, atâția în Franța, atâția în SUA, dar e evident că atunci cînd toate aceste lucruri se vor intampla, să nu mai așteptăm miracolele știintei sau ale religiilor care să ne scape din mocirlă. Suntem pînă în gît scufundați în ea! S-a terminat!... Privirea trebuie îndreptată în sus, nu la refugiatul din apropiere, adus aici de incompetenta doamnă Merkel.Că poate ăla ne arunca în aer sau trece cu vreun TIR peste noi!... Și ce dacă? Patria noastră e sus! Așa știm eu! Și parcă Thales din Milet spunea acum vreo doua mii de ani că nu există vînt favorabil celui ce nu știe încotro se îndreptă. Subscriu! Nu am dreptate, domnule Cornea?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu