luni, 9 noiembrie 2015

Cărți și librării


 Incerc sa lucrez in cadrul Librariei Maranatha. Sa scriu dizertatii, recenzii... Ati vazut ca unele lucrari catre ea le-am postat si pe blogul meu. Cred ca nu am gresit. Stiu ca nu sunt bun... Dar cine este? Am incercat sa ajut cu un foarte putin din ce pot, adica de a scrie, pe cei ce mi-au umplut inima de o sfasietoare durere.
 Nu sunt eu prea in regula cu sanatatea, ba dimpotriva, dar o privire intensa mereu asupra mea, nu face decat sa ma usuce, sa ma transforme intr-un vreasc. Ideea Domnului Isus este ca doar daruind, putem primi... Era acum cateva zile ideea aia pe Facebook, ca cine priveste prea intens haul, haul te va privi la fel de intens. Poate eu invatasem de la Andree Frossard cam acelasi lucru, dar mai inainte cu 20 de ani.
El spunea ca privind haul de unde am iesit, scosi datorita unei dragoste intensa si fenomenala a lui Dumnezeu, putem face pasul urmator, catre Christos Isus. Catre intelegerea jertfei Sale! Suferinta nu este apanajul batranilor care isi rateaza scopul vietii, ci ciudat, daca nu am traii intr-o lume ciudata, e apanajul adolescentilor, al unui tineret obosit, intristat, cu zeci de librarii ce scot zilnic zeci de carti, iar in final intr-un an se aduna poate zeci de mii de carti, formand un labirint de idei, de conceptii, de crezuri si ideologii. Si dati-mi voie sa intreb pe care dintre ele un adolescent ar trebui sa apuce?
 In copilaria mea, apoi in adolescenta, cumva facil, dar trebuind sa fii la momentul oportun acolo, era sa prinzi o carte de Jules Verne! Inca visez ( si nu mint!) ca pe tejgheaua librariei de langa scoala mea, apare un nou volum de Verne. Sunt deja mare, batran, si culmea, cartea respectiva nu o stiu. E ceva nou! Vreau sa o cumpar, dar ce ciudata e!... Inca o aventura deosebita a francezului ce stia totul, cu previziunii fenomenale asupra viitorului, ce in parte s-au si implinit... Cu toate ca, asa cum spun, sunt batran si romanele chiar crestine, imi par stupiditati!
 Nu va spun ce gust amar am avut dupa seria de la Libraria Rao a lui Left Behind (Supravietuitorii!), cu o traducere proasta si mai ales o povestire ce daca s-ar fi putut incheiat in doua-trei volume si totul ar fi fost perfect. Dar Banul bate Rapirea!... Dupa o tembeliune de trei volume m-am oprit, ramand cinci in versiunea romaneasca, cumparate cu bani buni... Scrisa prost, tradusa execrabil, seria s-a vrut un esec din start, eu asa o vad, cu un Tim Lahaye antrenat in acest nimic... Cu toate ca ideea e excelenta! Mai nou acest movies killer's,  Nicholas Cage, actor de taraba hollywodeeana, a reusit sa distruga filmul nascut din o noua versiune a lui Left Behind de acum un an! I-am acordat cu amabilitate filmului sau nota 1. ...Mai bine s-ar intoarce la balaurii si demonii sai...
                                                      ************************
 Dar cat de greu e sa convingi un copil sa citeasca. Sa-si dezvolte mintea...Presupun ca e greseala mea si a parintilor care nu mai au energia si timpul sa-si faca copilul un cititor... Nu pot face fata cu puterea mea de a convinge, TV-ului. Micul ecran vorbeste pentru zeci si sute de gusturi, de placeri, de idei, cele mai multe prostii... Avem Tom si Jerry, avem Garfield, avem Violetta, avem Doctorita Plusica, avem locomotiva Thomas, avem de toate, rahaturi fara nume, incat sa nu mai ramana vreun minut de lectii sau mai grav, de citit pentru cei mici. Avem multe pentru a nu ne a venea pe noi insine deloc! Ca soarele sa se topeasca in fata unui pumn de gheata! Si inca vreau sa-mi sparg TV-ul acest gunoi ambulant.
 Ironia sorti e ca tatal meu nu vedea in a citi ceva bun. Cititul ma facea sa nu mai invat (sic!), spunea el, un om care a citi mult mai mult decat mine... Trebuia sa citesc si sa invat ce imi dadea scoala... Dar scoala imi dadea si rahaturile din socialismul realist, mai mult sau mai putin, si de la chibriturile care erau facute la Braila si care mereu nu se aprindeau, si pana la pantofi, gemuri, conserve sau carti, uram ce era romanesc, pentru ca era un soi de gunoi si dispret aruncat in fiinta si trupul nostru...Al meu!... Uram scrierea lui Traian Cosovei, din clasa a IX -a in care eram obligat sa invat despre un combinat metalurgic de rahat, cred ca ala de la Hunedoara, de  o maxima stupiditate si dispret aruncat asupra unui creier ce inca poate gandi, si nu era doar Cosovei cu aberatii... Nu-i puteam iubi nici pe alti autori romani, culmea, dincolo  de constrangerile liceului, dar apoi am inceput timid sa iubesc Lucian Blaga, G. M. Vladescu, Mihail Sebastian...
 Cititi, dragii mei, furati cuvinte, furati si carti, daca nu aveti dreptul la ele, umpleti-va mintea de idei, dar umpleti-va inima de adevar si iubire!... Jean Valjean a ajuns sa stea douazeci de ani  in inchisoare pentru o paine... Cam cat ar trebui un om sa sufere pentru o carte? O viata!... Dar si el a inteles Adevarul de la un preot, care a incercat sa-l ajute, daruind argint si o minciuna, si a fost altfel. Daruindu-se pe sine, mai tarziu!
 Atunci cand Adevarul vrea sa ne schimbe, sa nu ne impotrivim!... Cititi Biblia si invatati-o! In cativa ani s-ar putea sa fie interzisa! America isi spune adio credintei crestine! (Culmea e ca marii crestini romani prefera tot acolo sa stea!...). Ramane nebunia si ura fata de credinta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu