duminică, 6 decembrie 2015

Daniela Delibas - Femeia care muta muntii (foarte scurta recenzie si critica)




 Daniela Delibas este o autoare romana de carti crestine. Nascuta in 1981, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii de Stat din Oradea si a Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Emanuel Oradea. Este casatorita si are trei copii. Actualmente este redactor si crainic la Radio Vocea Evangheliei Suceava.


 Femeia care muta muntii este o carte interesanta. Pentru ca descrie mai degraba experienta autoarei decat notiuni teologice pe care sa incerce sa le aplice fortat asupra vietii sale. Sincera, dar si cutezatoare, Daniela Delibas identifica in viata sa, cu nimic diferita de viata altor femei crestine, muntii care impiedica o viata crestina cat mai aproape de ceea ce Dumnezeu doreste in viata celor ce iL cunosc.

 Este impresionanta franchetea autoarei care nu isi ascunde propriile trairi negative, le evidentiaza chiar, aducand un plus de credibilitate atunci cand ofera solutia, solutie practica nascuta din Cuvantul lui Dumnezeu, nu ceea ce ofera unii teoreticienii spirituali mai bazati pe psihologia acestei lumii decat pe ce spune Dumnezeu si care aidoma Fiului nerisipitor stiu totul despre orice, fara sa fi trait insa nimic din esecuriile sau binecuvantariile finale ale fratelui risipitor.
Daniela Delibas deci nu dezvolta pe paginile cartii sale un sistem teologic ametitor, obositor, labirintic, care in fond sa nu spuna nimic, care sa arate tragedia umana, a femeii in special, si sa nu aiba aproape nimic de spus despre rezolvarea situatiei grele prin care trec atatea femei crestine.
 Blocajele psihice si spirituale incep, chiar, cum se exprima plastic autoarea, de la cratita, din bucatarie, de la banalul gatit si spalat, culminand cu problema unei dezaprecieri personale profunde care impiedica multe crestine sa activeze in cadrul Bisericii si in afara ei. Din fericire Daniela Delibas ne arata si solutiile: smerenia personala care aduce binecuvantariile lui Dumnezeu, credinta in Dumnezeu si in Cuvantul Sau care arata adevarul despre ce este un crestin, iubirea pentru Christos care aduce tarie inimii. Chiar lucrurile fara incarcatura spirituala, asa cum ar parea la prima vedere, precum facerea unei mancarii poate fi privita ca o ascultare de Cuvant atunci cand toate se fac ca pentru Domnul Isus.
 Cartea Femeia care muta muntii nu este deci o insiruire de teorii si ipoteze spirituale, ci este o carte simpla si reala: viata si casnicia crestina nu este un Paradis. Asta nu inseamna, cum arata si autoarea, ca nu e de datoria celor doi soti sa se lupte pentru realizarea in cadrul familiei al unui coltisor de rai, insa asteptariile de la sot, copii, de la propriu statut de femeie casatorita, pentru materializarea unei fericiri depline este un vis utopic. Insa aducandu-L pe Dumnezeu in centrul familiei, problemele care apar vor fi trecute mai usor, caci va exista  mereu speranta, dragoste si credinta. 
 *************
 Doua reprosuri le am la adresa cartii - unul major, foarte major, adus editorilor - tot felul de chenare in care preiau "citate" din cele scrise deja pe respectiva pagina, de parca am fi copii si nu citim decat ce este scris mare si cu litere italice sau ne uităm la poze, marind numarul paginilor spre un neverosimil 383 de pagini, cand o astfel de carte putea fi editata la un maxim de 150-200 de pagini. Identic apar citate din cartiile cuiva, cu latime redusa a paginii cam la jumatate, pentru o alungire corespunzatoare, o alta smecherie a celor ce editeaza cartea, pentru marirea artificiala a numarului de pagini. Dar atunci nu ar fi costat 30 de lei, poate 15 lei fiind accesibila si celor cu venituri mai mici. Nu imi fac insa iluzii in privinta editurilor crestine, am avut de-a face cu unii dintre cei care lucreaza la ele...Dar nu pot sa nu ma intreb daca aceste carti sunt doar pentru boierii crestini sau sunt si pentru cei saraci? Probabil ca nu! Nu e prima data si nici ultima cand editurile "crestine" in goana dupa profit fac astfel de gesturi de lipsa de dragoste fata de cei sarmani! Personal ca sa citesc aceasta carte si sa ii fac aceasta recenzie am imprumutat-o de la un prieten crestin...
 Al doilea repros este adresat Danielei Delibas. Ea scrie, asa cum o percep eu, intr-un mod fara deplina incredere in ea insasi. Ea scrie bine, inteligent, dar dincolo de o saracie a limbajului si a ideilor teologice, apeleaza prea des la spusele altor scriitoare si scriitori crestini, citand de-a dreptul masiv pentru a-si sustine ideile, avantajand astfel editorii ca sa-i lungeasca cartea in mod inutil. Nu era cazul. Chiar deloc. Daca cred ca o idee e de la Dumnezeu, am Sfanta Scriptura cu care sa o verific si nu am nevoie sa o sustin cu nici o carte sau spusa a nimanui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu