miercuri, 13 martie 2019

Imposturile din acest neam romanesc


 Te uiti la o tara saraca precum Romania si te minunezi. Aici orice e posibil. Orice rau, ca de bine, numai de bine. Vezi cum bezna cuprinde tot mai mult tara, fara sa existe solutii umane, adevarate, valabile... Evident ca umanul nu are solutii decat declarative: "trebuie sa intelegem..., trebuie sa facem..., trebuie sa ne propunem..., trebuie sa stabilim..., trebuie sa analizam..., trebuie sa ne decidem... trebuie sa actionam...!".
 Citeam in stirile de pe Internet cum un fals medic italian ce are, se spune, opt clase vine sa profeseze in Romania chirurgia plastica si reparatorie. Nici o problema. Omul se descurca. Matteo Politi, domnul "doctor" din Italia primeste un cod de parafa de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) . Dand aproape sigur o spaga. Mai mica sau mai mare. Acum individul poate profesa. Ce stie sa faca vor stabili pacientii lui! Se descopera ca nu e singurul dar e bulgarele de zapada de la care porneste o avalansa!

 Ziaristul Moise Guran face o emisiune interesanta la Europa FM despre increderea noastra in medici. Trebuie sa avem incredere sau nu in ei? Parerile au fost de regula ca nu. Cei mai multi, daca nu toti cei ce au sunat in timpul emisiunii au povestit mai pe lung sau mai pe scurt, dezamagirile proprii legate de medici. Am scris si eu foarte pe scurt ca pentru a mi se descoperi o alergie am fost la trei doctori ORL-isti. Primul nu stia sa citeasca o radiografie, crezand ca partile albe ale imaginii mandibulei sunt pline de puroi, ca am sinuzita etc. si cu toate ca avusesem o raceala puternica si timp de o saptamana am luat antibiotice, mi-a recomandat altele si mai puternice (medicamente scumpe) sa imi treaca astfel nasul infundat de sinuzita. Apoi la a doua opinie, un doctor foarte nervos pe toti si toate, mi-a spus ca de vina era tratamentul contra nasului infundat care mi-a distrus totul (sic!)... In final un doctor adevarat, fost medic militar a citit radiografia si pana sa ii spun mai multe simptome, mi le-a spus el, uimindu-ma cu priceperea sa si printre altele facandu-l realmente prost pe primul doctor, care nu stia ca partile albe erau curate, era golul din mandibula, absolut normal la orice om. Nu va mai spun ca fiecare a avut o parere diferita la deviata de sept - totala, partiala, lipsa. Cred ca imi trebuie a patra parere, care sa imbine in mod armonios parerile, nu-i asa?
                                                              ******************
 Tatal meu a murit de cancer dupa un chin de aproape doi ani. Cu toate ca analizele medicale facute, cand slabea ca un ogar, cum se spune, aratau ca era sanatos. Sau asa le interpreta doctorul de circa unde era arondat. Asa cum era acum 20 si ceva de ani, tipand la mama mea ca sotul ei era perfect sanatos, ce tot sustinea ea ca ceva nu e in regula? Ce daca slabeste cu un kilogram la doua-trei zile? Aia era o problema?... Stai sa vezi probleme mai mari, dom-le! Uite cum il facea pe el, domnu' doctor, sa piarda timp si spaga, o femeie de 56 de ani cu aiureli, care habar nu avea de medicina!
                                                              ******************
 M-am intrebat cum a putut sa fie asa, cum pot doctori care nu stiu nimic, sa ne spuna despre starea noastra de sanatate; si daca asta e ce lipseste doctorului roman - priceperea? Cum poti sa te strecori ani de zile intr-un sistem care ar trebui sa aiba o calibrare perfecta si nimeni sa nu vada asta? Sau sa o vada sa o anunte si nimeni sa nu fie interesat. "Lasa, ba, ce stii tu de medicina? Ce daca te uiti pe Internet, afli mai multe?" vin unii ca sa intrebe identic precum doctorul House din celebrul serial (House M.D.). Insa ala era in SUA si poate avea dreptate, dar majoritatea romanilor isi intreaba Internetul dintr-o disperare. O disperare pe care o vedem amplificandu-se mereu si mereu. Nu ti se spune adevarul, ti se cere spaga, doctorul isi balbaie raspunsul si cunostintele. Si atunci la cine sa apelezi? La doctori facuti prin spagi si pentru spagi? La incompetenti care nici macar Internetul nu-l consulta pentru un diagnostic al unui pacient?
 Ce sa faci? Nici macar nu trebuie sa fii foarte bolnav! Daca ai un doctor de familie bun, macar din cand in cand trebuie sa hranesti sistemul medical "intern" cu un 50-100 de lei la cateva luni fiind sanatos; daca esti bolnav lucrurile se complica. Altfel poti fi dat pe usa afara cum am fost dat eu, cand eram mai tanar, de doctorita de familie de atunci, care imi reprosa o frecventa prea redusa la cabinetul ei. Trebuia sa imi cer scuze ca nu sunt mai bolnav!.. Acum nu mai e cazul. E multumita de mine si de bolile mele.
 Dar am avut neplacerea sa fiu pacient la o doctorita de nutritie si diabet, care s-a mutat de la o policlinica de stat la cabinetul ei privat, iar frecventa impusa de ea de a merge acolo, a fost in crestere exponentiala, de la sase luni la trei saptamani. Minciunile spuse de ea erau banale, dar nu aveam cu ce le contracara: "Nu am formulare pentru Scrisori medicale, nu pot acum sa iti dau asta fara analiza aia, trebuie sa iti dau un medicament in plus, dar vin-o in trei saptamani sa vedem cum facem"... Ajunsese sa imi introduca cardul de sanatate in scanerul ei medical ca sa isi ia banii nemunciti, fentati, obtinuti rapid, mai des decat imi apas eu butonul on/off al televizorului. Un medic care visa la premiul Nobel doar prescriind hapuri... Sa iti vina sa tot te duci!!!
 Timpul meu pierdut nici nu se mai pune. Legile romanesti care spun sa nu pierzi timpul pacientului nu conteaza. Un neica nimeni, o tanti zero barat devine puternica atunci cand dispune de timpul, banul sau framantarea unui pacient. Pacientul e dusmanul cel mai mare al sistemului medical, ne arata sistem sanitar care in Romania poate functiona si cu aer sau vid, in lipsa excelenta si de dorit a pacientilor. Am patit-o si eu, nu o data, la Policlinica CFR din Brasov unde o asistenta de la Interne a putut "muta" o firma mare, cu mii de angajati la o alta Policlinica prin atitudinea ei furioasa, razbunatoare, frustrata, pedepsind oameni ca o deranjau de la cafea, de la ale sale ziceri si pareri etc. O stapana adevarata pe sectia de Interne ale Policlinicii CFR Brasov. Nu a interesat pe nimeni ani de zile de ce deciziile acestei asistente de "pedepsire" a lucratorului in Siguranta Circulatiei, nici macar un bolnav, in cardasie si/sau nepasarea medicilor de interne de acolo, anulate aproape mereu de comisiile medicale de Siguranta Circulatiei de la Bucuresti si de tribunale brasovene, lasau Policlinica CFR Brasov cu mai putini bani sau mai ales de prestigiu, de seriozitate.
 Pentru o hartie cu glicemia mea dusa la sectia Interne eram nevoit sa pierd 20 ore in vreo 4 zile diferite. Am ales varianta sa dau 10 lei pentru un test si sa pierd cam 6-8 ore in doua zile. Internetul imi scurteaza pierderea de timp inca vreo trei ore. Cineva are putere peste timpul meu. Oare cine?
                                                    ******************
 Sistemul uman ticalosit a devenit o imensa cerinta de bani, mereu bani, nu atat pentru vreo nevoie, ci pentru trepadusii sistemului medical, politic, economic, religios. Omul nu mai conteaza, ci banul sau. E valabil peste tot. Medicul pentru suferinta ta iti vrea banul. Daca vrei sa crezi inca in democratie plateste. Votul tau pentru hotii de la putere costa bani... Vrei o pensie mai devreme, da niste bani. Vrei sa ajungi in cer? Fara sa dai zeciuiala si sa te tai imprejur, lucruri reglementate inainte de Lege, nu ai sanse. Nu? Ma insel?
 Religia, spiritualitatea, supranaturalul e cea mai buna afacere dupa mancare si haine. Plateste pentru aiureli care nu mai au nimic din Dumnezeu... Confortul material impune ulterior confortul asa-zis spiritual (Isaia 44:16-17). Lenesii si impostorii de tot felul mimeaza actul medical, cultural, filosofic, politic, religios. Dar sunt formidabil de lacomi... Crezi ca ai cu ce te bucura, dar acesti iubitori de bani te inseala. Nu trebuie nici opt clase ca sa te prefaci medic, profesor sau pastor, batand campii la orice banala interpelare. Ce stii tu ma despre religie, politica, economie, filosofie? Hai? Nimic.
 Dar e suficient sa iti gasesti masa de manevra, cativa oameni, turma pe care sa o mulgi de bani... Sa arati hartia, actul, semnatura, ca esti crezut. Un cod, un numar atestat de cei sau cel pe care deja il crezi... O institutie sau o persoana. Ce garanteaza!
 Dar si locatia e importanta, cladirea cat mai valoroasa, impunatoare, care iti aduce sentimentul de confort medical sau spiritual. Halate curate, uniforme sau robe, zambete invatate dinainte e simbol al adevarului. Nu-i asa? Fals! Dar trebuie sa platesti pentru ea. In timp ce copii sufera, lenesii si impostorii stau acasa si ne fac operatii pe creier, pe inima si pe suflet. Ei au nevoie si activitatea lor de bani. Umbla la disperarea noastra si reusesc sa ne transforme in donatori.
 Exista acum 2000 de ani un doctor. Probabil bun, atata cat putea medicina din antichitate sa fie valabila, omul nu se lauda cu sine. Un doctor care a vazut in omenire un pacient mai important si mai sarac decat se putea spune. Il chema Luca. S-a apucat sa cerceteze evenimente divine pentru un apropiat si pentru noi toti, de altfel, tot ce se putea cerceta despre Isus Christos si apoi despre apostolii Sai. Ani de zile a facut asta, in timp ce mergand cu Sfantul Pavel, dadea sfaturi si ajuta bolnavi. Sistemul medical, social si religios roman nu avea spitale si nici biserici. Avea temple bogate in care preotii primeau salariul excelent!
 Biserica adevarata sau adunarea - ca idee originala, a fost zidita pe o stanca, pe un pietroi mare, dar noi am luat pietrele din lumea aceasta si am facut biserici. Iar daca am facut asta ne trebuiesc bani ca sa tinem pietrele impreuna si sa zanganim alaute si chitari dezacordate, voci ce tuna, ca  cumva Casa Domnului are nevoie de bani, scrie in Vechiul Testament. Casa Domnului a devenit casele Domnului. Prea multe numeric, dar prea putin spirituale. Acolo unde ar fi trebuit sa fim hraniti sau sa hranim, s-a impus unul, doi, trei credinciosi mai aparte si au preluat conducerea si au "hranit" ei cum si cu ce au vrut sa hraneasca. Nici macar lapte duhovnicesc, ci lapte facut praf de niste crestini ce nu au inteles cam nimic din Cuvantul Vietii.
 Zeciuiala (daca vrem sa vorbim despre ea) a fost aproape sigur cel mai echitabil sistem de taxare dintre toate ce au existat. 12 triburi evreiesti intra in Canaan si primesc de la Dumnezeu vii, livezi de maslini, ogoare, case atat de frumos construita si de plin de parfum etc. gratis, iar din ceea ce obtineau israelitii trebuie sa daruiasca doar 10% din produsul agricol, industrial, comercial, directionandu-l Casei lui Dumnezeu si semintiei lui Levi a carui mostenire era insusi Dumnezeu, nu ceva material. Minunata gandire! Copii lui Levi trebuiau sa aiba in vedere mijlocirea si lauda perpetuua adresata lui Dumnezeu. Erau o semintie preoteasca, care erau dedicati spiritual lui Dumnezeu.
 Atat trebuiau sa dea evreii: 10 la suta! Si des le-a fost greu sa plateasca pentru fratii lor...
 Dar cum e cand trebuie sa dai peste 40 de procente unui sistem de stat corupt, care nu poate asigura, dupa ce jupoaie pielea cetateanului pe care se declara ca il protejeaza, un minim al serviciilor medicale, un minim al serviciilor de invatamant, iar in biserici coruptia preotilor si pastorilor e identica? Unde se duc acesti bani cand totul pare a se prabusi? Ba inca ti se spune ca daca vrei calitate trebuie sa platesti. In plus! Adica dupa ce esti spoliat constati si ti se zice ca e totul un minim, e baza, e aproape zero! Bani pentru medicina privata, pentru analize care nu sunt decontate, pentru meditatii scolare si zeciuala pastorilor sau/si a "caselor" Domnului de peste tot si de aiurea, unde s-a gandit unul si altul dintre sefii religiosi sa ridice niste ziduri. Adica un procent de circa 60 la suta din toata stradania ta de zi cu zi, din munca ta in conditii aspre, grele. Ca sa ce?... Sa hranim impostori sa le fie bine. sa aiba confort sau chiar lux, in timp ce ne chinuim zeci de ani in slujbe platite prost, pentru o consultatie medicala de cateva minute taxata astronomic, eventual dand si o spaga, pentru o ora de meditatie platita cu 50 de lei ora, pentru o zeciuala data unui fals indrumator spiritual care predica o ora pe sapatamana si atat? Pentru asta? Da pentru asta! e concluzia cinica si reala.
                                                         *****************
 Impostorii apar atunci cand sistemul este corupt. Cand acestia se pot strecura prin crapaturile nonvalorii, falsului, minciunii si cum am spus - a unei disperari fata de o viata mai sanatoasa fizic si spiritual. Intr-o lume care nu certifica cu nimic originea si valoarea, reprezentantii minciunii pot apare si exista fara ca nimeni sa remarce decat rar ca ceva nu functioneaza. Asa se descopera greu falsii vraci ai neamului romanesc sau/si balcanic. Sau poate european, de ce nu?... Intr-o tara cu un popor sanatos spiritual si psihic impostori nu si-ar putea face loc... O tara credincioasa Celui PreaInalt si care s-ar feri de rau, care si-ar stima aproapele, nu ar decade, nu ar umple holurile policlinicilor si spitalelor, al cimitirelor unde "sfintii de altadata si de mai curand" si nu Dumnezeu, le da "raspuns si vindecare la problemele lor" chiar daca, evident, sunt morti.
 Sa ai un doctor care nu vindeca pe nimeni, un profesor care isi duce elevii la un esec clar le examene, un pastor sau preot care nu intoarce pe nimeni la Dumnezeu cu adevarat, e sigur ca acolo e doar o impostura si nimic mai mult. Sa pui pe un taler omul (pacient, elev, enorias) si pe celalalt banul, iar banul sa traga mai tare in jos e reteta pentru o societate ce merge catre ruina. Iar vina apartine societatii, oamenilor de rand care nu fac nimic... Doar daca nu cumva, la randul lor, nu sunt angrenati pentru inselarea aproapelui. Atunci da: isi merita soarta! Isi merita medicul impostor, profesor incompetent, pastorul mincinos.
                                                        *****************
 Crestinismul inseamna mult, foarte mult, dar este printre altele si sarea pamantului, ceva ce impiedica descompunerea societatii umane. Fara crestini lumea ar fi prada unui haos total. Poate dintr-o obisnuinta lumea nu vede asta, pana cand Adunarea vie a lui Dumnezeu va fi luata de pe Pamant si atunci, fara sarea pamantului, fara lumina lumii, bezna si putregaiul va nimici totul. Falsul va deveni o totala normalitate. Iar orice om un lup aproapelui sau. In mod total!
 Doctorul ar fi trebuit sa aduca medicina si vindecarea prin ea, omului. Profesorul sa aduca cunoastere elevului. Preotul sa-L aduca pe Dumnezeu si mantuirea Sa, enoriasului. Daca insa acestia sunt o masa de manevra pentru obtinere banilor din buzunarul pacientului, elevului sau credinciosului, nici nu mai e nevoie de impostura. Insasi gandirea si actiunea aceasta e o grava excrocherie.
 Scriam ca pe acolo pe la clinicile si policlinicile unde am fost obligat sa ma duc, de acelasi sistem care conduce tara, pacientul era cel mai mare dusman. Nu e gluma, nu e exagerare. O asistenta de la stat sau o doctorita din sistemul public e fericita ca nu are la usa bolnavi, pacienti cu nevoi si suferinte. Daca ii are totul se naruieste. E nervoasa, e grabita, e nepoliticoasa. La fel si un reprezentant masculin cu diploma de doctor. Dar asta sa fie valabil si pentru profesori? Dusmanul cel mai mare e elevul? Nu stiu! Posibil. Am facut scoala in comunism si acolo totul era aplatizat, nu erau sinusoidale, reactii plus sau minus. Profesorul isi tinea lectia fara pasiune, fara interes, fara sa vada in elev un dusman sau un prieten. El nu deschidea mintea spre cunoastere, el insira vorbe sustinute de programa scolara comunista. Atat! O idee diferita, poate valoroasa erea sanctionata: "Nu scrie asa in manual! Ideea e buna, foarte buna, dar asta e!... Patru! Treci in banca!" Hotie? Sigur! Sustinuta de un stat care inca isi apreciaza propria nonvaloarea, decat cetateanul! Un stat care nu isi merita cetatenii, si care fug de o Romania disfunctionala.
 Dar si pastorul isi vede un dusman in enorias? Se poate. Probabil. Aproape sigur, daca treci prin ce am trecut eu. O Romanie ceferistica si care ma tinea la servici pana la 300 de ore pe luna era necesara. Era necesara crestinului care ma blama si ma blameaza in continuare reprosandu-mi ca sambata si mai ales duminica nu ar trebui sa lucrez, in timp ce crestinismul său intens, nu-l mustră că se suie in tren, autobuz, metrou sau alte mijloace de transport in comun obligand niște creștini să lucreze în aceste zile.
                                                              *************
 Si totusi trei cotizatii neplatite la timp l-au facut pe "pastorul" meu de acum 20 de ani sa ma excluda din biserica. Eram dusmanul lui? Desigur ca eram! Cum sa nu fiu?! "Fratii"? Serios? Asta eram? Cum am putea fi frati, cum putem avea acelasi Tata, cand El sacrifica Fiul Sau pentru noi fara sa ceara ceva in schimb... Ceea ce ii era prieten liderului ( blestemat sa fie acest cuvant care a furat toata puterea si implicarea cuvantului "slujitor"). Bisericii era banul meu pe care nu-l aveam, caci traiam greu! Nu l-a interesat asta. "Cauta-ti o grota in Tampa sa ai  biserica ta, ca nu te costa nimic acolo!" mi-a urlat el furios. Un dac de om, vorba acelui cantec (cantare crestina) a lui Sunny Tranca. Imi pare rau ca nu am facut-o, dovedind slabiciunea mea!

 Caramizile unei constructii nu inseamna Biserica, Spital, Scoala! Ba chiar in termeni duhovnicesti, diferiti de cei materiali, o Biserica este acolo unde se aduna doi sau trei si Christos este prezent. Nu doar caramida scumpa sau grota ieftina! Scula muzicala cu reverberatii impresionante nu inseamna ca "am pus mana" pe Iedutun modern, ci pe un  zgomotosi moderni fara inima si flamanzi de bani! Inimile care traiesc, gandesc, sa roaga in acelasi Duh aia e Adunarea, e Casa Domnului! Care nu cere cotizatii si zeciuieli, pentru spectacole ieftine de duminica. Pentru pastori lenesi sau plini de rautate. Pentru doctori ce nu vindeca nimic, doar euri proprii... Pentru profesori ce sunt invatati inca o data de elevi de clasa a doua! Sa scrie si sa citeasca...  de pacienti ce se informeaza de pe Internet, de enoriasi ce au citit Biblia de mai multe ori... DEX-ul, Sfanta Scriptura si manualele medicale ar prinde bine celor care isi iau cunostiintele din filtrari lirice, medicale, spirituale ale altora!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu