vineri, 2 octombrie 2015

Martorul - Josh McDowell



        Martorul - Josh McDowell
(scurta recenzie a cartii)
 Josh McDowell s-a nascut in 17 august 1939 in Union City, Michigan. Are o copilarie grea plina de suferinta, care il determina sa fie agnostic si egocentric in adolescenta. Se inroleaza in Garda nationala aeriana unde lucreaza pentru o perioada ca mecanic de intretinere.
 In liceu scrie o lucrare in care isi propune sa denunte crestinismul istoric ca fiind fals. Aduna in acest scop informatii istorice, care insa il conduc la un rezultat opus. Devine crestin si se inscrie la Colegiul Wheaton, apoi studiaza la  Seminarul Teologic Talbot, absolvindu-l cu Magna Cum Laude.
 In 1964 devine reprezentant al organizatiei crestine Campus Crusade for Christ, incepand o lucrare impresionanta de peste 50 de ani in care va vorbi despre credinta crestina in peste 700 de campusuri universitare, audiat de peste 10 milioane de tineri din toata lumea. Participa de asemenea la dezbateri publice despre istoricitatea lui Isus Christos, inclusiv cu personalitati apartinand altor religii. Este unul dintre cei mai importanti apologeti crestini ai momentului. Actualmente, impreuna cu sotia sa, locuieste in Dallas, Texas.
 Josh McDowell este autor sau coautor la peste o suta de carti, printre cele mai importante amintim: El a umblat printre noi, Mai mult decat un simplu tamplar, Relatie prin Cuvant, Codul lui Davinci-In cautarea adevarului, Generatia instrainata, Martorul.


 Romanul Martorul ni-l prezinta  pe Maruan Accad, expert in securitate, a carui firma de protectie si paza, detinuta de el si fratele sau, este angajata de un bogat om de afaceri egiptean, pe nume Rafic Ramsey, a carui fiica fusese omorata si sotia rapita, pentru a o gasi pe aceasta din urma. Maruan face mai mult decat atat, gaseste dovezi ale implicarii sotiei lui Ramsey intr-o conspiratie indreptata asupra bogatului egiptean. Un lunetist insa ii curma viata chiar in acele momente, iar Maruan devine la randul sau o tinta. Reuseste cu greu sa scape de echipa de asasini trimisa pe urmele sale, ajungand sa fie urmarit inclusiv de autoritati, care il acuza de uciderea lui Ramsey. Fuge din Monte Carlo, refugindu-se in Maroc pentru a i se pierde urma. Un prieten din copilarie, Kadeen, convertit la crestinism il ajuta pe fugar, atat cat putea, psihic si mai ales spiritual.
 In Casablanca, Maruan nu va ramane mult, temandu-se pentru viata prietenului sau si a familiei acestuia. Va pleca de acolo in Egipt unde insa lucrurile nu se vor linisti, eroul nostru primind vestea ca prietenul sau Kadeen a fost ucis, iar el  este acuzat de inca o crima. Impotriva lui se va institui o veritabila vanatoare internationala.
 Pe paginile cartii descoperim decaderea treptata ca fiinta umana a personajului central, care este in stare sa faca orice pentru a-si salva viata, neuitandu-se niciodata la ceea ce ramane in urma sa, la raul produs altora. Ceea ce schimba cursul vieti sale va fi cunoasterea unei tinere rebele, „fiica risipitoare” a unui pastor crestin, Dalia, de care se va indragosti. Va dori sa o ia de sotie, ascunzandu-i situatia periculoasa prin care trece, insa dupa o noua tentativa de asasinat, ii va marturisi acesteia tot adevarul, tragedia prin care trece. Va fi iertat de fata, dar aceasta va dori ca sa primeasca binecuvantarea tatalui ei pentru aceasta casatorie. Vor pleca in Iordania, la Petra, pentru a se intalni cu batranul pastor. O ultima tentativa de asasinat va fi dejucata de fratele sau si a inspectorul de politie din Monaco insarcinat cu prinderea lui. Adevarul va iesi in cele din urma la suprafata, iar adevaratii vinovati vor fi deferiti justitiei.
 Intalnindu-se cu tatal iubitei sale, acesta ii va vorbi despre Isus Christos, despre jertfa Sa pentru lumea noastra scufundata in pacat, atingand inima intunecata a lui Maruan.
 Romanul lui McDowell nu se dezice de linia apologetica a scrieriilor sale, argumentand pentru Isus Christos intr-o lume ermetica cum este cea musulmana. Cartea, deci, nu este doar inca un roman de aventuri, de actiune de dragul actiunii, cu eroi ce apar de nicaieri, trec prin situatii imposibile, pentru a disparea in neant, fara vreo contributie, fara ca sa aduca un plus omenirii, fara sa incerce sa schimbe ceva in mai bine, doar pentru a-si tine cititorii in toropeala unui divertisment ieftin...Nu! Scopul acestei carti este sa ne prezinte lumina Sfintei Scripturi care poate schimba la modul real inima omeneasca. Meritul autorului este unul deopotriva intelectual si spiritual. Cartea este bine scrisa, captivanta, nu lasa loc plictiselii, dar mai important este ca ne arata o lume eterna, deasupra acestei lumi corupte, lacome, plina de suferinta si ura, in care putem spera. Intrebariile puse in roman sunt aceleasi ce ar trebui sa si le puna orice om, iar raspunsurile, dincolo de conceptiile fiecaruia despre lume, pot fi gasite in Cuvantul lui Dumnezeu. El este cel care aduce speranta, iubire, adevar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu