joi, 22 octombrie 2015

Arheologia Bibliei - James K. Hoffmeier



Arheologia Bibliei - James K. Hoffmeier
 Despre autor
 Profesorul James Hoffmeier s-a nascut in Egipt si a locuit acolo pana la varsta de sase ani, cand familia lui din cauza razboiului au devenit refugiati, facandu-l pe Hoffmeier sensibil mereu la problema refugiatilor. Pasiunea sa pentru istorie si Biblie a invatat-o de la tatal sau, care l-a plimbat in diverse zone istorice ale Egiptului, Siriei, Iordaniei si Libanului cand James era doar un copil.
 Si-a facut studiile universitare la Wheaton College si la Universitatea din Toronto, dedicandu-se arheologiei si istoriei. A devenit profesor de arheologie si Vechiul Testament in cadrul Colegiului Wheaton.

 S-a ocupat de cercetari arheologice din 1975 pana in 1977 in Luxor pentru Proiectul Templului lui Akhenaton. Din 1996 pana in 1999 a fost directorul Programului de Arheologie al Colegiului Wheaton, iar din 1998 pana in 2008 s-a ocupat de excavatii la Tell el-Borg in Sinai. De asemenea a fost consultant pentru programele televiziunilor Discovery, History, Learning, si National Geographic.
 In prezent James Hoffmeier este profesor de Vechiul Testament si arheologia Orientului mijlociu la Trinity International University.

Arheologia Bibliei
Cartea de fata doreste sa raspunda la intrebarea daca arheologia contemporana aduce sau nu argumente in favoarea Bibliei, carte care a inceput sa fie scrisa undeva cu 1400 de ani I.H. si a fost terminata inainte de secolul al doilea D.H. Daca Vechiul Testament a fost scris in circa 1000 de ani, Noul Testament nu a avut nevoie nici macar de o suta de ani pentru a fi finalizat.
 Lucrarea de fata se va concentra in special pe arheologia Tarii Sfinte, dar si pe cea a tarilor care au inconjurat-o si influentat-o precum Egipt, Siria, Babilon, etc.
 Autorul de la inceput trece in revista un scurt istoric al descopeririilor arheologice in zona Orientului mijlociu, timpurile actuale aducand un impas in relatia Bibliei cu arheologia, vina apartinand arheologilor post-moderni care trateaza scrieriile biblice ca o fictiune, si asta pentru ca arheologia inca nu are doveziile necesare pentru a se pronunta fara echivoc asupra existentei patriarhilor biblici, a Exodului, a lui Moise sau Iosua, asupra cuceririlor din Tara Canaanului, mergandu-se pana acolo incat existenta regelui David si a fiului sau Solomon sa fie pusa la indoiala de catre sceptici. Cu toate acestea in ultimii ani arheologia a facut un progres semnificativ aducand tot mai multe dovezi pozitive pentru a elimina scepticismul si negativismul istoricilor post-moderni.
 James Hoffmeier astfel apeleaza la cartiile Bibliei pentru a dezvalui descopeririile arheologiei in mod punctual. Fara ca sa se limiteaza doar a construi o carte apologetica pur si simplu, autorul atunci cand inca arheologia isi arata lacunele sale, va apela la mitologia si scrierile antice ale Orientului Apropiat, care vor arata asemanari mai mari sau mai mici cu cele relatate de Biblie, fara ca vreun scriitor al Sfintei Scripturi sa se inspire din miturile regiunii, ci aratand mai degraba o sursa comuna a unor evenimente majore,  pe care memoria ancestrala a retinut-o.
 Chiar daca patriarhii biblici nu au lasat in urma dovezi (care sa fie descoperite, inca) ale trecerii lor prin aceasta lume, studiind obiceiurile si traditiile lor si a regiunilor unde acestia au trait, vedem ca ele se muleaza perfect peste afirmatiile Bibliei, neexistand contradictii de fond.
 Trecand mai departe la Exod, cucerirea Tarii Canaanului, la ocuparea ei de facto, autorul arata nu doar ce spune arheologia, ci si mai important ce spune cu adevarat Sfanta Scriptura despre evenimentele de acolo, o eroare importanta fiind si aceea ca textele Scripturii au fost citite de multe ori pe graba si de catre arheologii biblici si de cei sceptici, aparand interpretari gresite, care desigur au fost contrazise de descopeririile ulterioare.
 Impartirea Israelului in doua state s-a regasit in inscriptiile siriene ce proslaveau victoriile avute impotriva celor doua state, disparitia lor de pe harta politica a Orientului Mijlociu, regasindu-se in tablitele cu nume evreiesti ale tranzactiilor comerciale descoperite langa Babilon la Nippur.
  Perioada de 400 de ani in care Biblia tace este o perioada aparte. Imperiul persan este distrus de catre Alexandru cel Mare, tapul din viziunea profetului Daniel, care infrunta victorios berbecele persan. Cuceritorul macedonian creaza un imperiu imens pe ruinele celui persan, stapanind din Balcani la nord pana in Egipt la sud, in est extinzandu-se pana in India. Desigur in acest imperiu este inclus si Israelul. La moartea sa timpurie, generalii sai isi impart imperiu in patru, aducand cu ei o influenta si cultura elenistica puternica timp de sute de ani. Din pacate pentru poporul evreu eliberarea de sub stapanirea eleno-siriana seleucida nu v-a tine mult, fiind ocupati de romani. Intr-o astfel de lume apare Isus Christos. Ceea ce spune Sfanta Scriptura despre Isus, amanuntele pe care ea le da despre asezari, obiceiuri, datini, constructii, obiectele folosite in acea perioada sunt confirmate de descopeririile arheologilor.
 E drept - autorul arata si asta - ca sunt si pseudoarheologi, specialisti in domenii fara legatura cu istoria - precum regizorii James Cameron, creatorul de SF-uri si de Titanice povesti lacrimogene si Simcha Jacobovici, care au anuntat acum cativa ani descoperirea mormantului lui Isus Christos, a sotiei Sale si a intregii Lui familii (sic!). Al celui de-al treilea mormant! Scepticismul arheologilor seriosi si a istoricilor obiectivi nu i-au impiedicat sa vina cu tot felul de falsuri, gandite dupa cartea Codul lui daVinci.
 Desigur cartea lui James Hoffmeier, aparte pentru cine iubeste Biblia, placuta pentru iubitorii de istorie si arheologie, este de-a dreptul impresionanta pentru cine le adora pe amandoua. Cel mai greu lucru cu privire la ea este sa incerci sa-i faci un rezumat. Aproape ca i se strica cu totul frumusetea. Ea trebuie citita, inteleasa, patrunsa, cunoscuta. Asa ni se poate revela la valoarea ei.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu