vineri, 7 ianuarie 2011

Omul care l-a judecat pe Dumnezeu

 "Omul acesta, dacă ar fi un prooroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este cea care se atinge de el: că este o păcătoasă." Luca 7:39.
  Ne repezim sa judecam. Atunci cand intelegerea noastra limitata nu are un raspuns sau atunci cand rautatea inimii noastre ne impinge sa evaluam partial lucrurile, dar sa judecam total. Fariseul care il invitase la masa pe Domnul Isus nu s-a judecat o clipa pe sine. A luat masa si ceremonialul ei in deradere, considerand ca Isus merita doar pe jumatate efortul sau. Iar cand o femeie a venit si a implinit acel ceremonial specific evreiesc pe care fariseul nu s-a deranjat sa il faca pentru Isus Christos, s-a ales cu o judecata rapida si necrutatoare din partea gazdei.
 Totusi ceea ce este cel mai tragic este judecata adresata Domnului Isus: "Omul acesta nu este profet! Caci daca ar fi, ar stii cine e femeia, dar habar nu are, asa ca nu e profet, iar tot ce sustine El nu are nicio valoare!". Ce "logica" fara cusur din partea unui om cult, un lider religios respectat! Dar ce-l facuse sa traga concluzia asta atat de dura? Atingerea lui Isus de catre aceea femeie simpla, care era o prostituata. Ori fariseul stia ce e ea, dar Isus nu stia...Ea era o stricata...Si Isus nu banuia nimic, altfel ar fi alungat-o de la El ca pe o leproasa...
 In viata facem la fel: nu reusim sa vedem ce vede Dumnezeu, si atunci primul judecat de ratiunea noastra e Dumnezeu! Chiar daca credem ca judecam alti oameni sa stiti ca primul, mereu primul judecat este Dumnezeu. Poate parea inspaimantator! Caci judecam faptul ca Dumnezeu nu e chiar OK, atunci cand aproapele nostru nu traieste asa cum ne-ar place noua ca el sa traiasca, si, desigur, asa cum noi nu dorim sa traim, fie din rautate, fie din lene, fie din amaraciunea unei inimi inghetate, insensibila la iubire. Si Dumnezeu ar fi trebuit sa faca ceva si iata ca nu face! Mai este El in regula?
 Porunca lui Dumnezeu de al iubi pe El este legata de iubirea aproapelui. Atunci cand il judecam pe aproapele nostru in loc sa-l iubim, o facem judecandu-L prima data pe Dumnezeu. Intotdeauna fie ca constientizam asta sau nu, este o lege a prioritatii, care spune ca Dumnezeu este primul, indiferent daca e iubit sau urat, apoi e omul de langa noi. Cine s-a jertfit pentru semenul sau s-a jertfit prima data pentru Dumnezeu. Cel ce si-a exterminat aproapele, si-a exterminat Creatorul. La ucis in inima lui, inainte de a injunghia prima data un om. Asa ca atunci cand judecam sa o facem analizand fara rautate sau patima, in lumina dragostei lui Dumnezeu. Altfel il vom transforma pe Cel PreaInalt intr-o papusa pe care o vom manipula cum ne place...Sau cel putin asa vom crede noi, ca El se va supune legaturilor noastre si va aplauda orice actiune proprie, atunci cand vom trage sforiile care trebuie. Dar acesta nu va mai fi Dumnezeul cel adevarat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu