duminică, 1 mai 2011

Un joc nou: "Ce ar fi daca ai avea puteri supranaturale?..."

 Haideti sa jucam un joc. Ii vom spune: "Ce ar fi daca?...". Fiecare dintre dumneavoastra, scumpii mei cititori, sa isi imagineze ca, intr-o zi, Dumnezeu v-ar inzestra cu puteri demiurgice, puteri atat de mari incat aproape nimic nu v-ar fi imposibil. Daca, de exemplu, v-ati dori mutarea Terrei in alta galaxie, intr-o clipita acest lucru sa se realizeze...Hm! Cam mult, nu-i asa? Iar jocul pare stupid...Ce ar fi, totusi, daca v-ati putea imagina pentru cateva clipe acest lucru? E simplu pentru ca fiecare am dori sa reparam ceva din aceasta lume Ganditi-va dumneavostra, ce ati dori sa reparati?Pentru ca de la cel mai umil om, pana la cel mai groaznic dictator toti doresc altceva decat au acum si incearca sa schimbe lucru acesta cu mijloacele pe care le au la dispozitie, pentru o schimbare radicala atat a lor cat si a lumii din care fac parte. Si nu neaparat pentru binele Terrei, cat pentru binele lor si acelor apropiati lor.
 Dar noi suntem crestini si cred ca dorim ceva mai bun pentru omenirea care pare atat de afundata intr-un hau din care nu mai reuseste sa iasa. Eu nu stiu prea bine ce as face...Mi-as dori ca natiunea romana sa aiba un conducator dupa voia lui Dumnezeu, cred ca e primul lucru pe care il doresc...Dar daca as impune asa ceva, atunci as deveni un dictator eliminand ceea ce de douazeci de ani ni se spune ca ar fi democratie. Si asta ar fi neplacut pentru cei care ne tot vorbesc ca exista liberatatea si democratie. Pentru ca Romania nu si-a dorit niciodata in fruntea ei un crestin adevarat, ci oameni providentiali, de la ce isi inchipuie ei ca ar fi Providenta, care sa aiba grija de ei, sa le asigure un trai decent si cam atat. Lideri simpatici care sunt saraci si cinstiti, care ii poti intalni la o carciuma cu o bere si doi mititei in fata, dansand cu sotia cand berea sau vinul ii energizeaza, dar niciodata in genunchi in biserica. In biserica ii vezi doar de Pasti sau de Craciun, facandu-si cruci largi pentru a multumi toate televiziuniile de fata sa surprinda evenimentul si cand orice roman devine crestin pentru a proba minunea care se spune ca tine doar trei zile.
 Ganditi-va la un presedinte care cere saptamanal pocainta poporului, stiind ca acest pas aduce pace cu Dumnezeu, cu noi insine si cu semenii nostri. Ca aduce un zambet si o binecuvantare din partea Cerului...Ce discutii ar fi atunci in ziare!...Nu sunt fan al domnului Emil Boc, dar mi-a placut cand a spus ca prin credinta in Dumnezeu putem invinge orice obstacol. O parte din ziare au urlat ca e un om ce traieste in obscurantism...Cuvintele acestea le auzeam atat de des de la Ceausescu cand isi sfatuia "preotii" ateismului, ca un vrednic Ahab, sa lupte impotriva fenomenelor de obscurantism si misticism. Iar acestia luptau zvarlindu-ne fratii si suroriile in temnite, dandu-i afara din servicii, urmarindu-i...
Un presedinte care crede si i se inchina lui Dumnezeu este, desigur, un nebun, care nu traieste in secolul XXI, ci unul (ne)bun de secolul XIII...Acolo unde un rege si un mistic puteau fi inca una si aceeasi persoana. Dar nu azi Sau eventual la inceputul secolului XIX cand presedintii americani puteau ingenunchia pentru rugaciune fara ca americanul de rand sa fie socat de liderul sau. Caci in urma cu doi ani, presedintele american intrand intr-o Universitate catolica cerea sa se acopere simbolurile religioase, pentru a fi echidistant de toate, inclusiv de acel Dumnezeu care a facut din acest popor de refugiati, o natiune atat de falnica...
  Dar azi poti descoperi printre fizicienii lumii filosofi, printre filosofi teologi liberali, si in teologi liberali cei mai inversunati atei, care ne invata ca nu este nimic dincolo de Univers, ci doar energie oarba, care actioneaza de miliarde de ani fara scop si care va mai actiona cateva miliarde de ani fara scop, pentru ca intr-un final totul sa inceteze, si asa cum se gandea Isaac Asimov, totul sa o ia de la capat, bineinteles tot fara un scop.
 Prima mea idee pica. E greu sa doresti sa vrei sa ai un conducator crestin, daca tu nu esti crestin, ci un adept al filosofiei liber-cugetatoare. Atunci voi repara sistemul medical, ajuns in colaps. Dar cum? Bani mai multi? O tiparnita de bani? Asta inseamna inflatie.Of! Mai mult echipament performant? Ar fi o solutie? Medici mai buni? Dar cum sa ii faci mai buni? Dandu-le mai multi bani? Oricum cei mai multi au venituri suplimentare din spagiile obtinute de la niste oameni amarati...Deci nu e neparat vorba de bani...Atunci ce le lipseste oamenilor cu halate albe. Eu cred ca in primul rand compasiune...Ok! O sa pocnesc din degete si acesti oamnei vor avea o compasiune nelimitata... Dar nu! Nu am voie sa trec de liberul arbitru! Altfel omul ar fi un robot. Iar lumea nu ar mai fi a oamenilor...Atunci cum as putea sa fac sa le pese? Sa proiectez niste filme cu oameni amarati, care mor de foame si boli? Daca insa se vor obisnui si mai mult cu mizeria si suferinta si nu le va mai pasa nici pana acum? Cati romani se uita la "Stiriile de la ora 5" din pura placere? E ingrozitor ca exista o emisiune dedicata celor care au placere sa priveasca asa ceva! Iar psihologii nu protesteaza!...Ma dau batut! O sa trec la ideea a treia. Asta va da rezultate!
 Voi ridica niveleul de trai al tuturor! Uite tovarasul Ceausescu la fiecare sedinta reusea sa ne ridice nivelul de trai. Nu aveam caldura sau hrana suficienta, dar aveam cantece patriotice ce slaveau, paradoxal nu tara, ci cuplul de conducatori si partidul.( Am sa scriu poate odata un eseu pe tema faptului ca Ceausescu era un dumnezeu al pamanatului. Nu e o exagerare! El avea atribute de dumnezeu al acestui veac, determinand pana in cele mai mici detalii cum sa traiasca cele 22 de milioane pe care el le stapanea). Traiam intr-un optimism fals si minciuna, care in final l-au dus pe acest om la moarte.
 Cum sa ridici nivelul de trai cand aproape toti patroni doresc sa se imbogateasca cat mai urgent?..Cati dintre ei au o viziune a firmei lor in urmatorii 30 de ani? Cum isi vad firma lor plasata pe piata sub conducerea copiilor lor sau chiar a nepotilor lor? Ce prostii spun, nu-i asa? Pai totul e banul, nu respectul sau onoarea. nu munca cinstita si frumusetea de a creea si de a sari in intampinarea nevoilor reala ale oamenilor...Nu angajatul fidel si care munceste din greu, ci cat poate fi stors ca lamaia si apoi aruncat la cos. Atunci solutia e comunismul? E bine sa fim toti egali si sa fim condusi de cateva mii de latrai ai partidului? Nu! Exista o unica solutie pe care eu  o vad. Si daca maine fiecare locuitor al planetei ar primi fiecare 100.000 de mii de euro, multi s-ar considera bogati si-ar abandona serviciul, lenevind cateva luni, in timp ce multe sectoare vor avea de pierdut, ajungandu-se ca o paine sa fie teribil de scumpa si orice alt produs...Banii si-ar pierde valoarea si tara ar fi in haos. Am ratat si a treia posibilitate de a avea "binecuvantare".
 Sa pun capat razboaielor? As putea oare? Poate!  Dar ce faci cu ura din inima omului? O stergi cu un burete? Liberul arbitru ma impiedica! Fratii care mostenesc un petic de pamant se lupta prin tribunale sau chiar cu ciomege, ani de zile pentru inca cativa metri patrati, pe care, oricum ii vor lasa de parloaga, dar se vor mandri ca sunt ai lor...
 Voi impiedica foametea din lume sa mai fac victime? Pai Romania are potential de a hrani intre 80 si 300 de milioane de oameni, iar de fapt 70% dintre produse sunt importate. Adica hranim abia 6-7 milioane? Da! E foamete in lume? Nu-i asa ca Dumnezeu e de vina? Copii aceia care pier de foame sunt pentru ca nu ploua suficient in Sahel?
 Cred ca daca as avea o asemenea putere m-as simti mai slab decat cel mai neputincios om. Pentru ca nu ne luptam cu carnea, ne luptam cu inima omului. Cautati dumneavoastra, dragi cititori, raspuns la problemele care framanta omenirea si veti ajunge in acelasi impas. Iar daca nu, dati-mi si mie de stire ca  exista o rezolvare, pentru ca eu nu o vad. Atat timp cat lacomia, minciuna, rautatea vor domina fiinta umana, indiferent ce credem ca i-am putea da, e nimic. Mandria, aroganta, dispretul unei inimi nevindecate de puterea lui Isus, de sangele Lui sfant nu va aduce mila, sacrificiu, compasiune, iubire. Singura iubire va fi pentru sine. Iar iubirea pentru sine este calea mortii, drumul spre iad. Materia nu v-a vindeca niciodata spiritul. Materia nu v-a satura niciodata spiritul. Materia doar v-a ucide spiritul.
 Si totusi Isus ne invata sa ne rugam pentru oameni. Ciudat! Cum sa te mai rogi daca puterile demiurgice par sa nu aiba efect? Slava Domnului! Duhul Sfant are alt gen de putere! Puterea unei ploii care inmoaie si cel mai tare pamant. Incercati sa sapati un pamant uscat! E groaznic, te obosesti degeaba! Incearca sa il sapi atunci cand a fost udat de o ploaie si inmuiat...E altceva! Duhul Sfant poate inmuia si cele mai pietrificate inimi...Nu stim cum o face, dar stim ca o face! Atunci inima poate vedea si altceva decat foamea de a fi bogat, foame ce nu se astampara niciodata, foamea de a fi onorat, de a  fi proslavit. Eul e un tiran mai crud decat orice altceva. Nu da nimic, dar cere pe zi ce trece tot mai mult. Daca nu e satisfacut pe masura isi ucide gazda. Uitati-va la cei care in culmea gloriei s-au sinucis...
 Nu ai puteri, nu esti bagat in seama? Ai cea mai teribila arma, de care tremura iadul: rugaciunea! Ai un partener de care se ingrozeste iadul: Duhul Sfant! Pune-te pe genunchi! Acolo e locul de o formidabila putere! Da! e puterea de a muta Terra, dar nu in alta galaxie, ci in Imparatia lui Isus! A! Si nu iti fa griji! Va veni o vreme cand Isus v-a stapani acest planeta! Atunci se vor vindeca boliile, care acum nu se vindeca, nu doar nestiintei sau neputintei umane, ci lacomiei si lipsei de mila. Va veni vremea cand oamenii vor avea ce sa mance, indiferent cat va fi numarul. Acum ni se spune ca suntem prea multi, dar Dumnezeu poate sa ne hraneasca pe toti...Nu vor mai fi razboaie, caci razboiul e ciomagiul lui Cain, mutiplicat de mii si mii de ori, cu acelasi scop: suprematia! Suprematie politica, economica, militara,religioasa; si poate mai mult decat orice lovitura administrata lui Abel are un sens religios deformat, murdar, dar in care acest netrebnic dorea sa devina unic in ochii lui Dumnezeu...Macar pentru ca de acum era unicul fiu al primilor oameni, iar jertfa lui devenise astfel  "unica". La propriu si, poate si la figurat!
  Ganditi-va la ce acest joc! Jucati-l si ganditi ce jucati...S-ar putea ca Dumnezeu sa ne fi dat mai multa putere asupra lumii decat stiam pana azi! Puterea este rugaciunea!
Astept parerile dumneavoastra! Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu