Vreau de la inceput sa spun ca nu doresc sa lezez parerea nimanui. Nu sunt pastor, nu am functie in vreo organizatie religioasa, ba chiar nu sunt membru al vreunei bisericii. Sunt doar un simplu crestin care mai scrie din cand in cand cate un gand.
Cineva imi cerea ieri sa scriu despre zeciuiala, asa cum o vad eu, dar, bineinteles, bazandu-ma pe Sfanta Scriptura. Ceea ce voi incerca. Caci coincidenta sau nu, acesta a fost si gandul meu pentru aceasta dimineata fara sa stiu de solicitarea acestei persoane.
Va scriu parerea mea! Nu sunt detinatorul vreunui monopol al Adevarului sau al Cuvintelor sfinte ale Bibliei. De aceea cred ca incredintarea pe care o avem asupra unui lucru care nu are o lege sau o porunca in Noul Legamant este mai importanta decat ideile si speculatiile cuiva. Iar aceasta incredintare se poate gasi inaintea lui Isus Christos prin smerenie si rugaciune. Alta cale nu e pentru a stii cum trebuie sa actionezi. Nimeni nu se indoieste ca trebuie sa ne iubim unii pe altii. Acest lucru il regasim atat de clar in Biblie. Dar in vremea Harului mai este nevoie sa dam zeciuiala?
I-am apreciat pe Adventistii de Ziua a Saptea. Au tinut la principiile lor de cand ii stiu, chiar daca eu personal consider ca acestea apartineau de Vechiul Legamant...Tineau Sabatul, nu se hraneau cu carne de porc si dadeau zeciuiala. O faceau cred eu, ca de cand a aparut aceasta forma crestina de inchinare. Adica cu multe decenii inainte de Revolutie. Insa in celelalte biserici din Romania ideea zeciuielii a aparut dupa Revolutie. Nu in toate! In Biserica Penticostala nr. 1 din Brasov nu se platea zeciuiala. Dar se platea cotizatia. Inca nu exista o idee clara despre zeciuiala, nici macar in cadrul aceluiasi Cult.
Intrebarea este de ce Biserica Adventista a sustinut acest lucru mereu, iar celelalte biserici au facut-o dupa Revolutie? Pentru mine raspunsul e evident: nevoia de bani! Nu poti sa vii dupa doua mii de ani si sa reactivezi legi ale Vechiului Testament, daca nu exista o necesitate materiala! Ba chiar eram sfatuiti sa dam, caci ni se va inapoia de catre Dumnezeu totul sub forma de binecuvantari, ca asa scrie in Maleahi!
Trist! Seamana cu o afacere, intru-un sens cu Legea Talionului, dar pozitiva! Iti dau, imi dai! Rau pentru rau, bine pentru bine! Dar cred ca noi crestini am primit atatea de la Dumnezeu prin Christos incat acum sa astept sa fiu umplut de binecuvantari... Dar stiti la ce se asteapta oamenii care gandesc asa? La binecuvantari materiale... La bani si prosperitate! Case, masini, excursii... Nu la la binecuvantari spirituale...
Imi aduc aminte de un evanghelist de origine germana - Paulus Veresch care la inceputul anilor '90 venea des in biserica mea si care la un moment dat a afirmat ca cine nu da zeciuiala il fura pe Dumnezeu. Fiind o gramada de "hoti" in aceasta biserica, si care i-au reprosat tonul dur si nedrept, a retractat declaratia. Daca era convins de ceea ce spune ar fi trebuit sa nu retracteze nimic, caci semana cu jocul "alba-neagra" cu o idee foarte importanta.
Zeciuiala inseamna 10 procente din tot ce castig. Sotia mea m-a intrebat odata de ce sunt impotriva acestor 10 procente. Pai sunt! Daca vreau sa dau 11 procente e pacat? "Nu" mi-a raspuns ea! Dar daca vreau sa dau 9 procente? De data asta sotia mea nu mi-a raspuns! Probabil cei mai multi sustinatori ai zeciuielii mi-ar raspunde ca e pacat. Nu vor conta 9 procente date, ci va conta doar ca nu am dat 1 la suta. Nu va conta daca dau 9,99999% , daca nu am dat 10%. Ma intelegeti? Asta e Legea! Legea care cere toate procentele. Sunt sase sute si ceva de legi in Vechiul Testament! Daca nu implinesti una singura, de fapt nu ai implinit niciuna. Ea nu iarta! Nu iti intinde mana sa te scape! In fata ei nu poti sa spui: Ajuta necredintei mele! ( Marcu 9: 24). Doar Isus o poate si o face. Intr-un Nou Legamant.
Discutand cu un "pastor" pe tema zeciuielii imi spunea ca si Isus Christos a platit zeciuiala, cand a platit darea pentru Templu. Nu cred ca e tot una, dar poate gresesc! „Ce crezi, Simone? Împăraţii Pământului de la cine iau dări sau biruri? De la fiii lor sau de la străini?” Petru I-a răspuns: „De la străini.” Şi Isus i-a zis: „Aşadar, fiii sunt scutiţi. Dar,
ca să nu-i facem să păcătuiască, du-te la mare, aruncă undiţa şi trage
afară peştele care va veni întâi; deschide-i gura şi vei găsi în ea o
rublă pe care ia-o şi dă-le-o lor, pentru Mine şi pentru tine.” Matei cap 17 ver 25b-27. Eu il vad pe Domnul Isus nu foarte dornic sa plateasca. Inteleg ca nu era obligat sa o faca fiind fiu si nu strain. Dar doar pentru a nu ii face pe acei oameni sa pacatuiasca El plateste darea. Altfel nu ar fi platit-o! Isus a vazut cum banul manipuleaza lumea, de aceea nu a vrut nici macar sa-l atinga, ci doar sa-l vada (Luca 20:24)! Argintii blestemati L-au trimis la moarte!
Un text de baza pe care sustinatorii zeciuielii este acesta:
Vai
de voi, cărturari şi farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială
din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate
lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să
le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute. Matei 23:23. Pare un text care se adreseaza inclusiv noua, dar acesta este un text in contextul existentei Legii. Isus inca nu murise si nu inviase pentru a deschide o noua epoca cea a Harului. Christos le vorbeste celor care indreptatindu-se prin faptele "vizibile" ale Legii, uitau esenta ei: mila, dreptatea si credinciosia, dar dadeau zeciuiala din verdeturile gradinilor lor. Cata credinta!!!
Atentie insa! In acelasi context Isus spune:Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.Matei 5:23,24. Identic cand Domnul intra in Templu ii izgoneste pe schimbatorii de bani si pe cei ce transformasera Templu intr-un loc de negustorie, El nu era impotriva jertfelor, ci impotiva celor care castigau de pe urma lor! Este important sa vedem cum Isus face trecerea la Noul Legamant! Dar nu o trecere brutala! El afirma clar ca era Implinirea Legii!
In Luca capitolul 17 Stapanul Isus vindeca 10 leprosi si le spune: „Duceţi-vă şi arătaţi-vă preoţilor!” Şi pe când se duceau, au fost curăţiţi. Era totul cuprins in Lege... Unul se intoarce cu multumiri. Restul apartin Legii, zeciuielii, preotilor si a tot ce e sec si fara valoare!
Misiunea Sa dupa Inaltare a fost continuata de ucenicii sai. Neamurile au fost invatate despre Harul lui Dumnezeu prin care vine mantuirea. Pavel, Ioan, Petru, Iuda, Iacov ne-au lasat Epistolele prin care invatam cum trebuie sa fie un crestin, ce trebuie sa creada si sa faca! Nu scrie nimic despre zeciuiala! Dar acolo gasim ceva superior zeciuielii care era o lucrare impusa, o lege dura... Apare o alta lucrare adusa de iubirea adevarata: darnicia! Iata ce cuvinte frumoase citim in 2 Corinteni cap.8: Fraţilor, voim să vă aducem la cunoştinţă harul pe care l-a dat Dumnezeu în bisericile Macedoniei.
În
mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură
de mare şi sărăcia lor lucie au dat naştere la un belşug de dărnicie
din partea lor.
Vă mărturisesc că au dat de bunăvoie, după puterea lor şi chiar peste puterile lor.
Şi ne-au rugat cu mari stăruinţe pentru harul şi părtăşia la această strângere de ajutoare pentru sfinţi. Şi au făcut aceasta nu
numai cum nădăjduisem, dar s-au dat mai întâi pe ei înşişi Domnului, şi
apoi nouă, prin voia lui Dumnezeu.[...] După cum sporiţi în
toate lucrurile: în credinţă, în Cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă
şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această
binefacere.
Nu spun lucrul acesta ca să vă dau o poruncă; ci pentru râvna altora şi ca să pun la încercare curăţia dragostei voastre. Căci cunoaşteţi
harul Domnului nostru Isus Hristos. El, măcar că era bogat, S-a făcut
sărac pentru voi, pentru ca, prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogăţiţi. Ce ne spune Pavel de cateva ori? Despre harul lui Isus Christos! El e cel ce a miscat inimile crestinilor din Macedonia care din saracia si bucuria lor au dat bogati! Harul naste darnicie! Legea naste zeciuiala!
Acesta este mesajul Noului Legamant: După cum sporiţi în
toate lucrurile: în credinţă, în Cuvânt, în cunoştinţă, în orice râvnă
şi în dragostea voastră pentru noi, căutaţi să sporiţi şi în această
binefacere. 2 Cor 8:7. Fara Harul lui Christos, fara dragostea de frati, fara adevar, vom da zece la suta! O zeciuiala care devine traditie si lege, care devine o povara pur si simplu! Darnicia insa se naste din iubire si din har, asa ca va aduce bucurie, nu tristete! Eu am dat zeciuiala destul timp. Nu m-a facut bucuros. Si chiar daca am auzit pe unii ca dupa ce au dat-o au fost tare binecuvantati si le-au crescut salariile eu nu am fost! Caci nu la zeciuiala suntem chemati, ci la o credinta si dragoste nascuta din har si care duce la darnicie, la a te simti cu adevarat solidar cu cei in suferinta, cu toata inima, nu doar cu 10 procente din ea! Si atunci problema aceasta nu se va mai pune niciodata. Dar cat timp inima nu clocoteste de credinta si iubire, menta, mararul si chimenul vor arata nivelul de spiritualitate a inimii...Adica cam 10 la suta!
UPDATE 1: Va recomand sa cititi si o postare mai noua si cred eu importanta care s-ar putea sa lamureasca chiar mai bine problema zeciuielii si a darniciei: http://altarul.blogspot.ro/2013/08/adevarata-darnicie.html !
UPDATE 2 : Azi noapte nu aveam somn si ma gandeam la cei zece la suta din munca... Nu mai merg la vreo biserica ca sa mi se spuna cat tre' sa dau.]
Ideea interesanta era ca fiecare din Israel a primit o vie, un domeniu cu maslini, un camp, o turma de oi, o cireada de vaci etc. Sementia lui Levi nu a primit nimic. Toti ceilalti trebuia sa le aduca din zeciuiala ceva ca sa traiasca! Acestia erau inaintea Celui PreaInalt preoti, leviti cei ce slujeau inaintea Sa.
TOTI din Israel au primit ceva in Canaan! TOTI! Si acuma vine cineva, un pastor, sa ni se spuna ca eu, un nimeni, tre' sa dau, ca un alt nimeni fara nimic tre' sa stea acasa ca el "munceste" duminica o ora de la amvon! Sotiei mele i se umfla mana de durere si munca, dar ea tre' sa dea unui neica nimeni care nu are chef de munca? Eu dupa 20 de ore de tras la greu, in continuu, simt ca mi se trag organele in afara, o durere, o suferinta. Am diabet, am probleme cu ficatul, cu plamanii si cu nasul, respir atat de greu, ma simt in unele nopti rau... Si sa dau cui? Celor ce taie frunza la caini? Si nu ma opresc la douzeci de ore, ci la 24 de ore in continuu, platind fiind doar 17! Ca sa aiba pastorii platiti bani, ca sa stea acasa intr-un permanent concediu!
Zeciuiala este o suma exacta, libertatea in Cristos nu are limite, nici minime, nici maxime.
RăspundețiȘtergereNu, nu trebue sa dam zeciuiala!
Felicitari pentru articol.
Ești sigur că libertatea în Hristos nu are limite minime? Adică, poți să fii „liber în Hristos” să nu dai nimic (limită 0)?
ȘtergereNu! A fi liber in Christos inseamna sa dai totul! Sa te dai pe tine insuti si nu doar 10 procente. Libertatea nu inseamna lipsa de orice gen de responsabilitate, ci dimpotriva sa fi constient de propriul tau rol in a aduce speranta intr-o lume subjugata de rau si minciuna. Ceea ce e trist este faptul ca liderii religiosi cer zeciuiala fara o baza clara Nou-Testamentala, fara sa sensibilizeze inima (cred ca nici nu pot) in vederea darniciei. Darnicia spre deosebire de zeciuiala nu este o obligatie, ci pur si simplu bucuria de a iti iubii aproapele aflat in nevoie. Zeciuiala este o chestiune fixa, nu se cere dragoste, nu se cere bucurie, ci doar ascultare de Lege! Zeciuiala nu e sacrificiu si nu e iubire, e doar obligatie! De aceea am spun in eseul Adevarata darnicie ca poti avea un salariu de 10.000 de lei si sa dai 1.000 si sa nu insemneze decat o zeciuiuala seaca. Dar sa ai un salariu de 10.000 de lei si sa dai 9.000, atunci da! asta inseamna darnicie! Caci e important cu ce ramai si nu ce ai dat! Darnicia este legata de roada Duhului Sfant, zeciuiala este doar o roada a Legii!
ȘtergereBine sunt multumit de ce vad ca ai scris,multumesc.Domnul sa te binecuvanteze.Ne mai intalnim noi pe resurse crestine.
RăspundețiȘtergereAventistii de Ziua a Saptea macar sunt sinceri in felul lor.Dau zeciuiala,tin Sabatu si alte chestii din Vechiul Testament. Noi suntem in Noul Testament si acolo citim:"In ziua dintai a saptamanii,fiecare din voi sa puna deoparte acasa ce va putea ,dupa castigul lui,..." 1 Corinteni 16:2.
RăspundețiȘtergereZeciuiala nu-i nici darnicie nici binefacere sau colecta.Zeciuiala este INCHINARE care-I aduce cinste Domnului ca Mare Preot! Cu dragoste frateasca va salut!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos spus! Dar nu vad argumente din Sfanta Scriptura ca ar fi asa , ca Dumnezeu are nevoie de bani, iar bietii pastorii nu, ca trebui sa dam doar lei, dar de preferinta euro sau dolari, si nu ceapa care creste in gradina noastra sau merele, ori nucile etc...Si cum ramane cu Deuteronom capitolul 14 unde evreii aveau dreptul si datoria de a manca inaintea Domnului din zeciuielile lor? Asta de ce nu o predica pastorii de la amvoane, insa pun doar sarcini grele pe umerii turmei necajite si sarace? Pentru ca tare mi-e teama ca urmaresc multi dintre ei, ca adevarati businessmen, doar banii credinciosilor, spunand ca asa devenim placuti Domnului! Din Evul Mediu asa ne spun acesti conducatori religiosi, iar faptul ca traim in 2012 nu le-a schimbat cu nimic optica hrapareata! in Matei capitolul 25 de la versetul 32, ni se arata cum trebuie sa ne inchinam cu adevarat - slujind,cu fiinta noastra, nu dand o zeciuiala seaca si nici macar sa stim la care din lucrarile religioase s-a dus...
ȘtergereAveti dreptate in asta
ȘtergereNu,Dumnezeu nu are nevoie de banii sau bunurile noastre fiindca tot de la EL le primim,dar, noi avem nevoie ca EL sa-Si puna stapanirea SA peste tot ce avem(PS.50:9-10)Astfel prin Zeciuiala,luam bunurile noastre de sub stapanirea celui rau(Luca 4:6) si le punem sub stapanirea DOMNULUI!(Geneza 14:17-20)Si aceast lucru il facem prin actul INCHINARII ca si Principiu...noi suntem impreuna lucratori cu Dumnezeu...(1Corinteni3:9)
RăspundețiȘtergereSincer sa fiu recunosc ca asta am inteles din invatatura oferita de dumneavoastra: tot ce am eu e primit de la Dumnezeu, dar apartine diavolului si doar daca dau zeciuiala le pun inapoi sub stapanirea lui Dumnezeu, chiar si restul de 90% care raman probabil tot ale diavolului, dar si mie in acelasi timp, cu toate ca sunt de la Dumnezeu, deci ii apartin Lui, printr-un act de inchinare si principiu, care arata ca suntem lucratori impreuna cu Dumnezeu...
ȘtergereTrebuie sa spun sincer ca il concurez pe Agur, fiul lui Iache, din Proverbe cap.30 vers.2 si 3!
Nu sunt de acord cu zeciuiala, si din pacate penticostalii o cer si pastorii au mare nevoie
RăspundețiȘtergerevin de la o seara de rugaciune,trist si deluz,m-am dus cu bucurie dar m-am intors....sint un hot,sgircit,il fur pe Dunmezeu,si daca nu dau bisericiieste cota de 10 la suta,este inutil sa dai la orfani,vaduve,saraci,nu ,nu...N.T ne invata asa, Numai la organizatie sa dai...Eu credeam ca numai aici in Italia sint asa probleme doctrinale...Multumesc lui Dumneseu ca am frati care vad peste legia zeciuieli,cine o da nu-i de condamnat,bine face,dar cine o forteaza sa para o obligazie a N.T,facindu-i hoti si zgirciti pe cei ce n-o considera o obligatie...ce sa zic...,vin de la o seara de rugaciune....trist si deluz........
RăspundețiȘtergereAsa e! Pe cel ce da cu bucurie il primeste Dumnezeu! Nu a da cote de 10 la suta! Eu cred ca si a da 11 la suta e la fel de pacat cat a da doar 9 procente, pentru ca Legea e o chestiune fixa, fara legatura cu inima omului, fara necesitatea bucuriei. Dar mai bine sa incerc scrierea unei disertatii pe aceasta tema azi 10.01.2013
ȘtergereMaleahi 3:10 Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare. Este valabil si azi si se implineste cu Da si Amin
RăspundețiȘtergereA-ți experimentat dvs. acest lucru sau a-ți auzit pe unul și pe altul care s-au lăudat cu "binecuvantari" financiare peste masura? Și credeți că promisiunile lui Dumnezeu din Vechiul Testament pe care El le-a luat față de poporul Său israelit sunt obligatorii automat și față de creștinii români? Eu am dat ani de zile zeciuială și nu m-am așteptat ca El să îmi de-a "ceva" la schimb și nici nu mi-a dat, pentru că Noul Testament spune că deja am primit totul ( "El, care n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da fără plată, împreună cu El, toate lucrurile?" - Rom 8:32)! Acesta este Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu, nu speranțele de "troc" ale dvs.
Ștergereda Mihai Pop,am experimentat eu.Dar sa nu furi,sa nu ucizi si restul nu sunt legi date tot in vechiul testament ?ce facem,fiindca o dam intr-una cu noul testament,le desfiintam si pe astea?
ȘtergereDoresc sa las acest comentariu in speranta ca il vor citi cat mai multi oameni debusolati, care se simt prost atunci cand cineva de la amvon le impune zeciuiala. De multe ori predicatorii zeciuielii folosesc un limbaj foarte agresiv impotriva celor ce nu platesc zeciuielile : (IL FURI PE DUMNEZEU, NU ESTI UN ADEVARAT FIU AL LUI DUMNEZEU PENTRU CA UN FIU NU-SI FURA TATAL, UN OM NASCUT DIN NOU VA PLATI ZECIUIALA ETC).
RăspundețiȘtergereAfirmatia pe care Hristos o face in Matei 23:23, asa cum se amintea in editorial, trebuie privita in contextul legii. Pentru a fi mai specific as vrea sa postez Cuvintele lui Hristos pe care le rosteste cu ocazia vindecarii unui bolnav de lepra.
Matei 8:1-4
Când S-a coborât Isus de pe munte, multe noroade au mers după El. Şi un lepros s-a apropiat de El, I s-a închinat şi I-a zis: „Doamne, dacă vrei, poţi să mă curăţeşti.”Isus a întins mâna, S-a atins de el şi a zis: „Da, vreau, fii curăţit!” Îndată a fost curăţită lepra lui.Apoi, Isus i-a zis: „Vezi să nu spui la nimeni, ci du-te de te arată preotului şi adu darul, pe care l-a rânduit Moise, ca mărturie pentru ei.”
Cunoastem ca dupa moartea si invierea lui Hristos, daca dupa vindecare leprosul ar fi facut acest ritual ar fi fost inutil. Cand Hristos rosteste aceste cuvinte legea era inca valabila. INTREB: Daca in zilele noastre un bolnav de lepra s-ar vindeca, ar trebui sa mai tina randuiala lui Moise cu privire la cei vindecati de lepra? (Pentru ca INSUSI HRISTOS a cerut acestui bolnav sa respecte randuiala lui Moise).
Exista insa cei care vin cu un alt siretlic pentru a stoarce banii de pe cei naivi, si anume: ZECIUIALA A EXISTAT INAINTE DE LEGE.
Urmand acelasi rationament aceste persoane ar trebui sa se taie imprejur(legamant facut de Dumnezeu cu Avraam inainte de lege, urmasii lui Avraam trebuiau sa se taie imprejur-noi suntem numiti fii ai lui Avraam) sau ar trebui sa tina Sabatul (SAMBATA si nu alta zi a fost binecuvantata si sfintita de DUMNEZEU(YHWH) pentru vesnicie inainte de lege).
Prin urmare, problema aceasta a zeciuielii, eu cred ca isi gaseste intelegerea in Faptele Apostolilor Capitolul 15. Voi posta cateva versete mai semnificative, insa recomad citirea cu atentie a intregului capitol. Iata decizia luata de sfintii apostoli ai Domnului:
RăspundețiȘtergere19 De aceea, eu sunt de părere să nu se pună greutăţi acelora dintre neamuri care se întorc la Dumnezeu,
20 ci să li se scrie doar să se ferească de pângăririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate şi de sânge.
24 Fiindcă am auzit că unii, plecaţi dintre noi fără vreo însărcinare din partea noastră, v-au tulburat prin vorbirile lor şi v-au zdruncinat sufletele, zicând să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea,
25 noi, după ce ne-am adunat cu toţii laolaltă, cu un gând, am găsit cu cale să alegem nişte oameni şi să-i trimitem la voi, împreună cu preaiubiţii noştri Barnaba şi Pavel,
26 oamenii* aceştia care şi-au pus în joc viaţa pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos.
27 Am trimis dar pe Iuda şi pe Sila, care vă vor spune, prin viu grai, aceleaşi lucruri.
28 Căci s-a părut nimerit Duhului Sfânt şi nouă să nu mai punem peste voi nicio altă greutate decât ceea ce trebuie,
29 adică să vă feriţi de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate şi de curvie, lucruri de care, dacă vă veţi păzi, va fi bine de voi. Fiţi sănătoşi.”
Iata dar ce s-a parut nimerit Duhului Sfant si apostolilor: sa nu se puna alte poveri din lege(taiere imprejur, zeciuiala) peste cei ce cred.
De alta parte, in epistolele sale, apostolul Pavel reglementeaza multe lucruri care privesc randuiala in biserica(tinuta femeii in adunari, tinuta morala a slujitorilor ordinati,etc) si consider ca daca zeciuiala era o porunca ce trebuia sa o respectam apostolul Pavel ar fi reglementat-o sau ar fi instituit-o.
In Noul Testament apostolii au lasat principiul darniciei crestine:
Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera.
Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu”. 1 Cor 9:6-7.
În ziua dintâi a săptămânii, fiecare din voi să pună deoparte, acasă, ce va putea, după câştigul lui, ca să nu se strângă ajutoarele când voi veni eu. 1 Cor 16:2.
Nu incurajez prin acest comentariu zgarcenia. Ca niste oameni rationali trebuie sa constientizam ca biserica trebuie sa plateasca facturile la gaz, curent etc, insa nu trebuie impovarati oamenii sa dea 10% din venit. Daca ai posibilitate da 50%. Dar cum a traiasca un sarman enorias din 800 lei cu 7 copii, iar pastorul sa se lafaie in masini de lux si sa aibe vreo 3-4 imobile si case de vacante ca el e mai binecuvantat decat restul. Nici asta nu mi se pare normal.
Bai,tu daca nu esti membru intr-o biserica nici vrednic de ascultat esti.
RăspundețiȘtergereÎn primul rând cred că nu am fost la băi împreună.
ȘtergereÎn al doilea rând nu cred că a fi trecut într-un registru contabil și bisericesc dă cuiva dreptul (sau nu), să scrie pe un blog. Dacă sunt totuși mădular în Trupul lui Christos mi se pare mai important decat sa aparții de biserica unui cult religios.
În al treilea rând eu nu doresc să fiu ascultat, ci eventual citit. Poate e mai greu de remarcat, dar eu scriu, nu palavragesc de la amvon, obligând zeci și sute de oameni să îmi asculte zeci de minute predici seci si neinspirate, doar pentru că îmi fac meseria pentru care sunt plătit. Măcar eu o fac totalmente gratis și dezinteresat, acum când în bisericii e o goană nejustificată după bani.
În al patrulea rând dacă tot apeși pe butoanele tastaturii încearca o exprimare mai normală (eventual și mai politicoasă - dacă religia ta unde ești membru își dă voie), nu una de gen Yoda! Ca să înțeleagă și un nevrednic ca mine ce vrei să spui!
In sfarsit un frate care gandeste cu intelepciune... si nu spre folosul banului. Domnul sa te binecuvinteze frate Mihai.. Acum m-am lumnat pe deplin
RăspundețiȘtergereMa uit des la Speranta Tv, am o experienta de viata destula, pentru a putea spune ca adventistii au un facies caracteristic, in marea lor majoritate: o expresie terna, cenusie, o cautatura banuitoare sau... nefericita, o tafna impietrita chiar si atunci cand mai zambesc... stins.... De ce oare ??? Cantecele celor din Romania sunt, d.p.d vedere melodic, puerile, infantile, expuse de figuri care par fals afectate de "dumnezeire". Folosirea numelui lui Iisus atat de des mi se pare frivola, un fel de troc, conditionarea fiind esentiala. Cand am ajuns sa aud intr-o adunare din Bucuresti, un pastor renumit spunand ca "trebuie sa aplicam pentru a..." "Binele" nu "se aplica" ci "ESTE". "Binele" conditionat nu este chiar... bine.
RăspundețiȘtergereOrice impunere imi pare si mie gresita. Afirm des, ca desi ni s-a dat o singura porunca - aceea de a ne iubi unii pe altii, ni s-a parut atat de putin, incat cu toate ca nu o implinim, am adus in credinta noastra alte cateva sute. Care devin efectiv lanturi, ancore care ne tintuiesc pe loc. Si nu ajuta la nimic. Nu trebuie sa dam zeciuiala ca ceva impus de vreo lege, daca nu reusim sa daruim ca urmare a iubirii din inima. Diferenta mi se pare enorma.
RăspundețiȘtergereva apreciez si impartasesc opinia dumneavoastra , frate Mihai Pop . cunoasteti biserica Sf. Treime din Beius ?
RăspundețiȘtergereva apreciez si impartasesc opinia dumneavoastra ,frate Mihai Pop
RăspundețiȘtergere